GrO DS obeležio 15 godina od ubistva Zorana Đinđića

- -
0

Gradski odbor Demokratske stranke obeležio je godišnjicu ubistva premijera Srbije i jednog od osnivača i predsednika DS dr Zorana Đinđića polaganjem venca i plajenjem sveća kod spomen ploče pokojnom premijeru.

Predsednik Gradskog odbora, Ivan Dubljanin izjavio je da je ideja moderne i evropske Srbije dr Zorana Đinđića i danas živa, ali da borba za vladavinu prava, odgovornu vlast i uređenu Srbiju i dalje traje.

“Demokratska stranka je za tu ideju podnela i najveću žrtvu i to nas obavezuje da ne stajemo, da se i dalje borimo da Srbija bude na “dobrom”, Zoranovom putu”, dodao je predsednik kragujevačkih demokrata.

Zbog organizovanja ubistva premijera na 40 godina zatvora osudjen je bivši komandant “crvenih beretki” Milorad Ulemek. Na istu kaznu osudjen je i Zvezdan Jovanović, neposredni izvršilac ubistva i bivši Ulemekov zamenik. Politička pozadina ubistva Djindjića još nije otkrivena.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije. Vlada na čijem je čelu bio, izabrana je 25. januara 2001. godine.

Za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, medju kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević. Izlažući ekspoze u Skupštini Srbije Đinđić je rekao da je dobio mandat ne da vlada, već da menja.

Đinđić je jedan od osnivača DS-a u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik stranke.

Bio prvi, posle 1945. godine, nekomunistički gradonačelnik Beograda, izabran u februaru 1997. kao kandidat koalicije “Zajedno”. S te dužnosti je smenjen sedam meseci kasnije, na zahtev koalicionog partnera Srpskog pokreta obnove.

Nema komentara

Odgovorite