Grad Kragujevac zahteva smenu načelnika policije

- -
1

Na današnjoj konferenciji za novinare, u Svečanom salonu zgrade Grada prikazan je video snimak incidenta koji se dogodio 9. septembra, kada je napadnut direktor „Šumadija sajma“, Ivica Samailović.

– Zahtevam smenu načelnika Policijske uprave u Kragujevcu iz mnogo razloga. od osnovane sumnje da je u korupciji, zbog zloupotrebe položaja i kršenja zakona. Zahtevam suspendovanje policajaca koji su učestovali u incidentu sa direktorom Šumadija sajma, sprovođenje postupka i eliminaciju iz policije za sva vremena, za primer drugima. U protivnom, kontinuirano krećemo u borbu i odbranu prava i dostojanstva u ovom gradu i čitavoj zemlji, od republičkog paralmenta, preko gradske skupštine, na sve moguće načine i na svim mogućim mestima. O svemu ovome biće obaveštena međunarodna zajednica, sve moguće institucije i instance. Ovo je, iako smo svesni svih posledica, jedini način da odbranimo tekovine demokratije i ljudskih prava ukupno, pa i na ovim prostorima – rekao je gradonačelnik Kragujevca, Veroljub Stevanović.

Gradonačelnik Kragujevca rekao je da su o incidentu odmah obavešteni svi nadležni državni organi.

– Ćutali smo u interesu države, nismo želeli da javnost vidi taj snimak, da nas svet ne vidi onakvima kakvi jesmo, ali ne možemo više da ćutimo. Ovoga puta branimo i dostojanstvo i čast i moral i svoj i svoje zemlje od zločinaca u policiji. Zbog toga ih i pozivam, i prizivam i zahtevam i provociram, najviši nivo vlasti u ovoj državi, da sve što su započeli ispitaju do kraja, vezano za korupciju i podmetanja ove kvazi policijske grupacije u Kragujevcu. Čast i moral su valjda nešto najvažnije što čovek ima i biću strašno drzak da bi me shvatili. Mi se ne branimo, mi napadamo da bi istina izašla na videlo – poručio je Stevanović.

On je rekao i da mu je dedin pradeda rođen ovde, da jedan evro nikada u životu nije uzeo nezakonito, niti će.

– Da li ovakva policija treba Srbiji? Ne treba. Jesu li ovo policajci? Jesu. Je l’ nam takvi trebaju? Ne trebaju nam. Da li sme ovako nešto da se dogodi bilo gde a komoli ovde? Da li treba na ovo da se reaguje? Treba i zato reagujemo. I da li treba da se štitimo i mi i građane da štitimo? Treba. Ovo što budu našli profesionalci koji su ovde, to treba ovoj Vladi da bude argument za ulazak u Evropu. To će im biti argument kako radi jedna vlast, a ne ovakva policija. Ne prezam ni od čega kada je u pitanju odbrana časti i poštenja. Ne postoji cena – istakao je Stevanović.

Predsednik Skupštine grada i narodni poslanik, Saša Milenić najpre je, kao ilustraciju teze o postojanju nepremirenih i nedozvoljenih pritisaka i pretnji od strane načelnika Policijske uprave Ivana Đorovića, pokazao poruku koju je od njega dobio 10. oktobra.

– Takvih poruka, sa istovetnim karakterom, pretnji i pritisaka ima mnogo i dobili su ih mnogi, od gradonačelnika, člana GV za investicije i razvoj i mnogi drugi. Načelnik Policijske uprave zna da se obraća narodnom poslaniku koji je deo najvišeg predstavničkog tela države, koja je nosilac suvereniteta u zemlji i da kao takav uživa imunitet. Poruka jasno ukazuje da načelnik Policijske uprave želi da kaže „prisluškivan si i praćen si, uhođen si“. On hoće da kaže da ta pitanja (tri puta po 10 pitanja koja mu je postavila stranka „Zajedno za Šumadiju“) pišem ja. Pitanja postavlja UO stranke. Neskrivena je činjenica da najveći broj odluka UO, kada ih treba jezički formulisati, stranka delegira najčešće mene. Načelnik PU odabrano meni šalje poruku da bi poručio da on uhodi političku partiju, da priskluškuju njene funkcionere i da zna kakav je raspored zaduženja partijskih funkcionera u stranci pa da on zna da sam ja zadužen da napišem ta pitanja i zato kaže „možeš postaviti još 100 pitanja“ – kazao je Milenić.

On je to okarakterisao kao najavu sačekuše, pritisak, i direktnu pretnju narodnom poslaniku i predsedniku Skupštine jedne lokalne samouprave.

– Sramotno i nezabeleženo od strane najodgovornijeg čoveka u gradu, zaduženog da štiti slobodu, spokoj i bezbednost građana. Tužno je i sramotno da se to događa u Srbiji – rekao je Milenić i dodao da su o  sadržaju poruke obavešteni najviši državni organi u Srbiji a Ivan Đorović je i dalje načelnik PU Kragujevac.

Član Gradskog veća za investicije i razvoj, Nebojšva Vasiljević rekao je da je Gradsko veće na današnjoj sednici jednoglasno usvojilo zaključak, jer postoje vrlo jasna prekoračenja određenih ovlašćenja, postoje pritisci svih onih vrsta koji su neprimereni, od pritisaka prema novinarima, poslanicima, članovima Gradskog veća do privatnih preduzetnika i investitora.

– Gradsko veće je konstatovalo sve te činjenice i zato u svojim zaključcima vrlo je odlučno istaklo da će osigurati nastavak ekonomskog razvoja grada Kragujevca i sprovesti planirane investicije koje su osnov daljeg razvoja Kragujevca. Gradsko veće insistira da se, u opravdanoj borbi protiv organizovanog kriminala, preispita i rad i postupanje pojedinaca iz Policijske uprave Kragujevac, jer je odgovornost uvek i isključivo lična – zaključio je Vasiljević.

Današnjoj konferenciji za novinare prisustvovali su svi članovi Gradskog veća, sekretar, pomoćnici gradonačelnika, predsednik Skupštine grada, predstavnici stranaka koje participiraju u vlasti  i direktor „Šumadija sajma“ Ivica Samailović.

1 komentar

Odgovorite