Ekonomija i regionalizacija prioriteti URS-a

- -
0

Sasa MilenicProfilisanje URS-a kao jedinstvene političke partije daće dodatni podsticaj novim perspektivama i obnavljanju nade. Decentralizacija i privredni razvoj ostaju apsolutni prioriteti URS-a u političkom delovanju.

Nakon osnivanja stranke u Kragujevcu , sledi Izborna Skupština UJEDINjENIH REGIONA SRBIJE u beogradskom Sava centru. Skupština je zakazana za nedelju 19. maj u 12 časova. Ovaj događaj je zapravo je obnavljanje nade i uspostavljanje perspektive Srbije i ima izuzetan značaj u nacionalnoj politici. To su reči dosadašnjeg člana predsedništva i narodnog poslanika URS-a Saše Milenića. „ Sve napredne ekonomije funkcionišu u konfederalnim i decentralizovanim političkim okvirima. EU je najbolji primer da je decentralizacija ključni podsticaj demonopolizaciji i privrednom razvoju. Tako je i Srbiji neophodna decentralistička politika, a da bi se ona i sprovela neophodna je i stranka koja u svom statutarnom dizajnu poštuje princip decentralizacije! Ideju decentralizacije URS je zagovarao i kao pokret , ali će sada kao jedinstvena politička organizacija komponovana od čitavog niza lokalnih i zavičajnih pokreta i organizacija, dobiti formu prilagođenu rigidnim okvirima okruženja . Istovremeno energija lokalnog podsticaja i buđenja sprovodiće se putem nacionalne političke organizacije.“

URS je jedina takva politička organizacija i nije slučajno što je osnovana u Kragujevcu, jer je upravo Kragujevac mesto nade i ohrabrenja u Srbiji. Kada bi reformska politika morala da pokaže očigledne primere šta je postigla, ne bi mogla ništa suverenije i pouzdanije da pokaže od Kragujevca, istakao je Saša Milenić. Od infrastrukture , kulture i ekonomije , do celokupne privrede izvršene su revolucionarne i korenite promene. To su mnogo krupnije investicije i nastavkom reformske politike koju će URS voditi, očekujemo da se na novim vidicima trasiraju i brojniji uspesi na celoj teritoriji Srbije, kaže Milenić.

Dosadašnji član Uprave URS-a, prof. dr Nebojša Zdravković, saopštio je na pres konferenciji da će u nedelju 19. maja , URS izabrati predsednika i zamenika stranke i da su jedini kandidati za te funkcije Mlađan Dinkić i Veroljub Stevanović. Ciljevi stranke ostaju isti , a to su: decentralizacija, regionalizacija, departizacija i jačanje ekonomije. „ Smanjićemo regionalne razlike , koje su trenutno najveće u Evropi. Razlike između najrazvijenijih i najnerazvijenijih opština u Srbiji su 1: 15. Mi želimo da se svi veliki gradovi ravnomerno razvijaju. Primer je svakako Kragujevac kao generator privredne aktivnosti i uzročnik suficita u Šumadiji. Dolaskom FIATA , Kragujevac je ponovo postao nacionalni centar automobilske industrije.“
Pored predsednika i zamenika stranke , biraće se pet potpredsednika. Kandidati su ministarka Verica Kalanović i potpredsednica Vlade Suzana Grubješić , kao i gradonačelnici : Loznice- Vidoje Petrović, Zaječara – Boško Ničić i Pirota – Vladan Vasić. Biće izabrano i 19 članova predsedništva stranke.

Nema komentara

Odgovorite