DS: Povećanje poreza pokazuje odnos vasti prema Kragujevčanima

- -
1

Povodom usvajanja rebalansa budžeta, ali i povećenja poreza na imovinu saopštenjem za javnost oglasio se Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu.

Saopštenje prenosimo u celosti:

“Aktuelna gradska vlast u minut do dvanaest usvaja rebalans budžeta za 2017, u vreme kada je zakonom predviđeno da Nacrt Odluke o budžetu za 2018. bude dostavljen odbornicima Skupštine grada Kragujevca. Loše planiranje, gotovo tajna izvršenja budžeta, “prebacivanja” iz jedne stavke u drugu, to pokazuje odnos ove vlasti prema Kragujevčanima. Gotovo ironično zvuči opravdanje da je razlog za kasni rebalans budžeta “višak od 200 miliona dinara” u završnom računu za 2016 godinu.

Dakle, višak je samo na papiru, jer je evidentno da nema novog investiranja i to ne samo da nema novog već i ono što je budžetom predvidjeno da se utroši za kapitalne investicije, negde je netragom nestalo. Gradska vlast nije u stanju da prihoduje u gradski budžet ni sa jedne strane, a kako stoje stvari, ovoga puta će izostati u većem obimu i ono što je do sada kako-tako održavalo ceo sistem, a to je pomoć iz republičkog budžeta.

Zato ne kasni odluka o povećanju stope poreza na imovinu građana i to za 50 posto.

Gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić tvrdi da Kragujevčani mogu da plate povećani porez i da razumeju da je to opravdano povećanje. Naš narod kaže “sit gladnome ne veruje”, pa tako ni sve siromašniji Kragujevčani teško da će prihvatiti još jedan namet na njihove kućne budžete. U to verovatno veruje onih 2,5 hiljade naših virtuelnih sugrađana koji su se po navodima aktuelne gradske vlasti zaposlili u prethodne dve godine.U gradu u kome je cela smena Fabrike od koje život zavisi, poslata na ulicu, hrabrost je a i drskost pozivati se na lažne statistike i tvrdnje o uvećanoj zaposlenosti.U ovome gradu ni promenjena metodologija Republičkog Zavoda za Statistiku ne može da maskira stvarnost.

Realnost je crna, ne više ni siva a sve će se kao u snegu videti već na kraju godine, kada budemo videli kakvo je bilo ostvarenje budžeta za 2017 godinu. Naravno pod uslovom da neko od nadležnih, tada skupi hrabrost da izadje pred gradjane i saopšti im istinu, makar jedanput u godinu dana.”

1 komentar

  1. Kao i svuda u Srbiji…lopovska posla…zato i zelim da pobegnem odavde jer nemamo ni za hleb a tek da ne pricamo o buducnosti…jadna deca koja ovde ostanu da zive

Odgovorite