DS: „Partizacija“ javnih gradskih preduzeća

- -
0

U trenutku kada je eskalirao sukob aktuelne gradske vlasti i načelnika Policijske uprave u Kragujevcu, Gradonačelnik je u svojim izjavama za medije, rekao da prekida saradnju sa kragujevačkom policijom i da će o bezbednosti i zaštiti stranačkih funkcionera ZZŠ brinuti „stranačka vojska“, od oko 2000 članova. Kragujevačka i čitava javnost Srbije, bila je prvo šokirana ovakvom izjavom, a onda su se zapitali otkud toliki broj pripadnika ove stranke koji su spremni da brinu o „komandantima“ ove političke partije u Kragujevcu.

Podnošenjem zahteva Gradskoj upravi od strane odborničke grupe, Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu je došao do zvaničnih podataka o broju zaposlenih u svim institucijama kojima je grad osnivač. Razmatrajući ove podatke zaključili smo da ovaj broj članova stranke koji su spremni da stanu u prve redove odbrane njenih čelnika, ima utemeljenje u činjenici poznatijoj pod nazivom „partijsko zapošljavanje“.

Uzimajući u obzir činjenicu da je g. Saša Milenić, gostujući na nacionalnoj televiziji u emisiji „Da možda Ne“ istakao kako se zalaže za departizaciju i da u Kragujevcu nema partijskog zapošljavanja, iznećemo samo neke pojedinosti o porastu broja zaposlenih u javnom gradskom sektoru od kada je Zajedno za Šumadiju preuzela gradsku vlast. Kao argument da u izjavama gospodina Milenića nema istine, GrO Demokratske stranke daje na uvid predstavnicima medija i tabelu sa prikazom broja zaposlenih u javnom sektoru grada Kragujevca u decembru ove godine.

Tabela prikazuje da je trenutno 4 509 radno angažovanih u javnom sektoru, ne ubrajajući radno angažovane u Energetici. Samo u sektoru javnih preduzeća u radnom odnosu je 3325 radnika, dok je 2004. godine, bilo zaposleno 2073 radnika.

Broj zaposlenih u gradskim preduzećima i ustanovama, dupliran je u toku osmogodišnje vladavine aktuelne gradske vlasti. Ako se zna da Kragujevac ima oko 120.000 radno sposobnih, od kojih je 40.000 zaposlenih, oko 23.000 nezaposlenih i oko 57.000 onih koji tumaraju van sistema svih evidencija, nije teško sračunati da oko 12,5% građana Kragujevca radi u preduzećima i ustanovama kojima je osnivač Grad Kragujevac. Moramo istaći i činjenicu da se pri partijskom zapošljavanju, koje je svoju kulminaciju dobilo pred majske izbore ove godine, gradska vlast oglušila i o Odluku Vlade o zabrani zapošljavanja. Činjenica je da na osnovu ovih podataka, aktuelnoj gradskoj vlasti pripada titula šampiona u zapošljavanju u lokalnom javnom sektoru i neravnomernoj brizi prema svim Kragujevčanima.

GrO Demokratske stranke ovom prilikom želi da skrene pažnju javnosti na licemernost i proračunatost, koje postaju dominantne karakterne osobine čelnika Zajedno za Šumadiju i URS-a. Umesto da rade u interesu svih Kragujevčana, oni rade samo u interesu onih koji su njihovi članovi i provereni simpatizeri.

Nema komentara

Odgovorite