DS oštro osudio pojavu grafita

- -
0

Povodom grafita koji pozivaju na ubistvo koji su se pojavli u Kragujevcu, oko kojih se vodila polemika da li su upućeni Romima ili pripadnicima jedne navijačke grupe, oglasio se i Gradski odbor Demokratske stranke. Saopštenje prenosimo u celosti. 

“Kragujevac je uvek važio za grad mira i tolerancije. Njegovi gradjani koje god da su nacije ili vere uvek su sa ponosom isticali da su žitelji grada gde mogu slobodno da ispovedaju veru kojoj pripadaju i da ističu, bez ikakvih posledica, pripadnost bilo kojoj naciji. Čak ni ratna iskušenja devedesetih nisu otežala život niti za jednog našeg sugradjanina koji je pripadao drugoj veri ili naciji. U našem gradu slušala se muzika sa teritorije cele bivše države, nije se kao u nekim drugim gradovima kamenjem bacalo na radnje naših sugrađana iz bivših republika, nikome nije izgorela buregdžinica.

Kome onda i zašto treba da sa onakvim grafitima, preti pripadnicima jednog naroda, koji vekovima na ovom prostoru živi zajedno sa Srbima? Naši sugrađani Romi delili su u decenijama iza nas sudbinu zajedno sa većinskim srpskim narodom. U ovom gradu smo pre samo dvadesetak dana evocirali uspomenu na strašnu tragediju u Šumaricama. Tamo su tog oktobra 1941. zajedno ubijani Srbi i Romi. Ubijana su zajedno srpska i romska deca.

Neka se stide svi koji su pisali sramne grafite protiv Roma ili koji ih podržavaju. Gradski odbor Demokratske Stranke u Kragujevcu najoštrije osudjuje taj akt mržnje i bezumlja. Očekujemo od nadležnih državnih organa brzu i odlučnu akciju u pronalaženju i kažnjavanju odgovornih”.

Nema komentara

Odgovorite