DS: Kasarna Vojvoda Radomir Putnik – kamen spoticanja lokalne vlasti u Kragujevcu

- -
1

Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu smatra da su problemi kasarne Vojvoda Radomir Putnik i Doma vojske postali teme koje predstavnici lokalne vlasti u Kragujevcu već godinama koriste kao argumente u svojim nekorektnim i neargumentovanim napadima na političke oponente u gradu.

Svi smo svedoci da je tema kasarne  Vojvoda Radomir Putnik bila jedan od glavnih aduta prljave predizborne kampanje koju je Zajedno za Šumadiju vodila protiv Demokratske stranke. Iznoseći u javnost stavove, kojima su manipulisali voljom birača, kao što je npr. bio i stav da  „DS ne da kasarne Kragujevcu“, čelnici Zajedno za Šumadiju su u par navrata iznosili neistinu i da je GrO DS odgovoran za nemogućnost lokalne vlasti da okonča kupoprodajni ugovor sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije. Na taj način su pokušali da naprave lažnu sliku da GrO Demokratske stranke radi u suprotnosti sa interesima Kragujevca i Kragujevčana.

U svom izlaganju Obradović je rekao da : „Zakonski procenjena tržišna vrednost kasarne Vojvoda Radomir Putnik nije odgovarala lokalnoj samoupravi Kragujevca. Svesni činjenice da pokušavaju da trguju nemajući novca za tu investiciju zbog prezaduženosti budžeta, čelnici grada su propustili priliku da gradu na legalan način obezbede 9, 5 hektara zemlje u centru grada i to zemljište iskoriste na pravi način u korist svih Kragujevčana. Njihova nada bila je da će preprodajom nekretnina, koje bi ko zna kako nastale na toj lokaciji, otplatiti kredit koji bi podigli i još zaraditi na tom poslu. Tadašnji ministar odbrane je zaštitio svoje ministarstvo i nije želeo da odstupi od zakona niti zdravog razuma.“

Lokalna vlast u Kragujvcu se posle majskih izbora, u prvih 150 dana Vlade republike Srbije, nije ni oglasila sa pitanjima kasarne Vojvoda Radomir Putnik i Doma vojske, pokušavajući tako da se dodvori novim vlastima. „Nakon pohvale gradonačelnika da sada imamo najbolju Vladu ikada, stigao je i odgovor zahvalnosti iz Ministarstva odbrane u vidu potpuno besmislene procene Ministarstva odbrane Republike Srbije da je imovina koja se nalazi u srcu Kragujevca neophodna za odbranu zemlje i da se zato izuzima iz prodaje. Na to sve je zahtevano da se obezbedi bezbednosni pojas od 50 metara oko kasarne, što dugoročno onemogućava razvoj centra našeg grada.“, dodao je Obradović.

Na Skupštini grada Kragujevca, održanoj 07. decembra, u toku skupštinskog zasedanja, ponovo je kao jedna od tema pokrenuto pitanje kasarne Vojvoda Radomir Putnik. Tom prilikom su svima dobro poznati čelnici grada, optužili SNS zbog izuzimanja kasarne i Doma vojske iz Master plana. Verovatno da je za predstavnike lokalne vlasti izuzetno bolna činjenica da već godinama ne mogu da dođu do 9, 5 hektara zemlje u centru grada, kako bi zadovoljili sve svoje velike urbanističke i lične prohteve. GrO Demokratske stranke smatra da je u interesu svih Kragujevčana da se ovo pitanje prenese na državni nivo i omogući dalji razvoj Kragujevca u skladu sa zakonom.

Obradović je na samom kraju svog izlaganja naglasio da: „Iz svih navedenih razloga smatramo da lokalna samouprava treba da iskoristi ovaj trenutak, kada su na vlasti i na lokalnom i na državnom nivou, založe svoj ugled kod partijskih kolega, svojih saradnika i visokih funkcionera države, a pre svega lidera URS – a, Mlađana Dinkića, i dođu do rešenja problema kasarne Vojvoda Radomir Putnik i Doma vojske za dobrobit našeg grada. Na taj način bi sugrađanima pokazali da su sposobni da se oko važnih pitanja za naš grad izbore u pregovorima sa tom „najboljom Vladom ikada” i pokažu svoj politički uticaj tako što će uraditi nešto dobro za naš Grad, isključujući lične interese i političke napade na sve političke partije koje im se suprotstavljaju realnim činjenicama.“  

1 komentar

  1. ovi traze mnogo ,ovi drugi daju malo i zemlja bivse kasarne neiskoriscena.i jedni i drugi hteli da “muljaju ” nesto,lova je u pitanju,a za grad i gradjane ih bas briga.

Odgovorite