DS: Javno komunalna preduzeća – dok se jedni gase, drugi profitiraju

- -
0

Gradski odbor Demokratske stranke želi da iznese javno neslaganje sa odlukom da se JKP „Niskogradnja“, nekada veoma uspešno preduzeće, ugasi zbog nelikvidnosti, posebno zbog činjenice da je najveći dužnik ovom preduzeću grad Kragujevac, sa dugom od 450 miliona dinara. Zbog neodgovornosti i bahatosti u rukovođenju lokalnom samoupravom i upravljanju gradskim finansijama, Kragujevčani, koji su godinama radili u ovom preduzeću, ostaće bez posla. Politička organizacija Zajedno za Šumadiju je glasove osvajala, uglavnom, partijskim zapošljavanjem, zbog čega je ovo preduzeće od 84 zaposlena radnika 2004. godine došlo do 250 zaposlenih na neodređeno vreme i oko 70 na određeno vreme u ovom trenutku. Iako je JKP „Niskogradnja“, i u maju ove godine, u vreme izborne kampanje, bilo u teškoj finansijskoj situaciji, čelnici vladajuće partije iskoristili su priliku da zapošljavaju svoje partijske aktiviste. Tada se već znalo da Grad nije imao nameru, a ni novca, da isplati svoja dugovanja prema Niskogradnji. Ovo što se danas dešava, tada je već isplanirano.

Svedoci smo da su čelnici Zajedno za Šumadiju u predizbornoj kampanji sa podsmehom i sarkazmom komentarisali deo programske platforme Srpske napredne stranke o reformi javno komunalnih preduzeća, poznatoj kao „15 u 1“. Ovom prilikom postavljamo pitanje, da li je ovo početak prihvatanja istog principa funkcionisanja, ali ne iz ideje, već iz nemoći da se komunalna preduzeća održe u statusu likvidnosti zbog dugova koje lokalna samouprava ima prema njima, ali i „podaničkog“ i nekompetentnog menadžmenta, koji ne preduzima zakonom dozvoljene mere i ne pokušava da naplati svoja dugovanja od Grada. GrO Demokratske stranke osuđuje ovako bahat odnos prema javno komunalnim preduzećima, njihovom sistematskom uništavanju, kao i prema svim radnicima zaposlenim u ovim preduzećim. Podsećamo javnost da smo blagovremeno ukazivali na predizborno asfaltiranje i zapošljavanje, kao i na veoma tešku situaciju u gradskim javnim finansijama, prezaduženost budžeta i zloupotrebu novca svih Kragujevčana, kao i na posledice takvog ponašanja.

Koliko je zapravo planski ugašeno JKP „Niskogradnja“, govori i činjenica da na zasedanjima Skupštine grada Kragujevca vladajuća koalicija donosi odluke o proširivanju delatnosti preostalih javno komunalnih preduzeća, kako bi se veći broj komunalih delatnosti, koje je JKP „Niskogradnja“ obavljalo do sada, preneo na njih. Tako je na ranijem zasedanju Skupštine grada usvojena odluka o proširivanju delatnosti JKP „Čistoća“, tj. izmenom osnivačkog akta JKP „Čistoća“ baviće se prodajom voća i povrća, tekstilnom galanterijom, proizvodima od stakla i keramike, kozmetikom, vršiće prevoz putnika i robe, ali će moći i da osniva specijalizovane radnje za prodaju oružja i municije.

Na redovnom zasedanju Skupštine grada Kragujevca, zakazanom za petak 07. decembar, biće, na isti način, usvojena i Odluka o dopuni Odluke o osnivanju JKP Parking servis, gde će se dopunama šifara delatnosti i od ovog JKP napraviti takvo preduzeće koje će se baviti poslovima koji nemaju dodira sa osnovnom delatnošću „Parking servisa“. I dok se JKP „Parking servis“ bude bavio trgovinom „na malo“ motornim gorivima, trgovinom „na veliko“ otpacima i ostacima, transportom i skladištenjem robe, tehničkim pregledom vozila i „održavanjem i negom“ istih, Kragujevčani će i dalje patrolirati gradom u svojim automobilima u potrazi za slobodnim parking mestom i iščekivanju podzemnih, nadzemnih i ostalih predizbornih garaža.

GrO Demokratske stranke smatra da je uvođenje novih usluga u okviru delatnosti JKP „Parking servis“, kao i JKP „Čistoća“, očigledan vid proširivanja mogućnosti partijskog zapošljavanja vladajuće koalicije na račun svih Kragujevčana. Poslednja nada lokalne vlasti da će bavljenje trgovinom i ostalim uslugama u okviru ovih javno komunalnih preduzeća ostvarivati profit, biće urušena surovom realnošću, odnosno gubicima, koji će biti pokrivani iz budžeta, povremeno popunjavanog neracionalnim zaduživanjem, uzimanjem sumnjivih komercijalnih kredita.

Nema komentara

Odgovorite