DS: Izgradnja Centra za regenerativnu medicinu – projekat od nacionalnog interesa

- -
0

ds miodrag stojkovicNa današnjoj konferenciji za medije, održanoj u Gradskom odboru Demokratske stranke, medijima se obratio prof. dr Miodrag Stojković, član Predsedništva DS-a, predsednik Resornog odbora za Nauku i tehnološki razvoj i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Tema obraćanja prof. dr Stojkovića medijima je projekat izgradnje nove zgrade Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu i Centra za Regenerativnu medicinu, kao i banke matičnih ćelije u okviru Centra.

On je na samom početku izjavio da je „jako srećan što je došao ovaj dan kada ćemo najzad potpisati ugovor za investiciju od 16,5 miliona evra.“ Prema njegovim rečima, ovaj ugovor ne treba da podrži samo Kragujevac, već i cela Srbija, zbog toga što je ovde reč o projektu od nacionalnog interesa. Na naučnoj ustanovi koja će biti izgrađena, a koja će se baviti naukom o regenerativnoj medicini, tj. naukom o matičnim ćelijama, biće zadatak da razvije najsavremenije laboratorije za rad sa matičnim ćelijama, a zatim da što pre te matične ćelije od laboratorije dovede do pacijenata kako bi se lečio što veći broj bolesti.

– Prednost ovog Cenra je ono što mi naučnici zovemo „sve pod jednim krovom“. Pod tim jednim krovom treba da bude Fakultet medicinskih nauka, gde mladi ljudi treba da dolaze i uče neke nove tehnologije, koje za sada samo mogu videti u inostranstvu, a ujedno će biti u prilici i da rade u uslovima kakve sam imao ja, dok sam živeo i radio u inostranstvu. Zahvaljujući ovom Centru mi ćemo pokazati ne samo da imamo intelektualnog potencijala, već i razumevanja za takvu jednu vrstu medicine. Ne radi se samo o obrazovanju mladih ljudi, ne radi se samo o lečenju bolesti, radi se upravo i o faktoru konkurentnosti, tj. biti brži i bolji od drugih, a to možemo zahvaljujući ovom projektu. U tom slučaju će drugi naučnici, iz sveta, dolaziti kod nas, a naši mladi naučnici će ostajati ovde i baviti se poslom koji vole i za koji su kvalifikovani kod svoje kuće, kako će doprinositi razvoju nauke svoje zemlje – rekao je Stojković.

On je nagovestio da se trenutno govori o 24 naučnika, ali ističe da će u radu Centra za Regenerativnu medicinu, kako neposredno, tako i posredno, raditi veliki broj naučnika iz zemlje, ali i inostranstva, od kojih su neki već gostujući profesori na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu. Izgradnja ovog naučnog kompleksa, u okviru koga će biti i Centar za regenerativnu medicinu i banka matičnih ćelija, bi prema ugovoru trebalo da bude završena do septembra 2015. godine.

– Ako znamo da iz Srbije godišnje odlazi oko osam miliona evra samo na slanje uzoraka matičnih ćelija na čuvanje u inostranstvu, ili se, recimo, za lečenje matičnim ćelijama u inostranstvu plaća oko sto hiljada evra, onda vam je jasno koliko je bitno da imamo takav jedan Centar ovde u Srbiji i koliki je nacionalni interes da se ovaj Centar što pre izgradi – zaključio je prof. dr Miodrag Stojković.

Nema komentara

Odgovorite