DS: Budući direktori gradskih preduzeća moraju iskreno reći građanima šta su zatekli

- -
1

dusan obradovic

U Gradskom odboru Demokratske stranke u Kragujevcu danas je održana konferencija za medije na kojoj je još jednom skrenuta pažnja javnosti na činjenicu da je kandidovanje za mesta direktora kragujevačkih javnih i javno komunalnih preduzeća prevelika odgovornost u ovom trenutku, a ne borba za fotelje.

Na takav poduhvat spremni su samo oni koji imaju jasnu viziju i poslovnu strategiju na koji način će ta preduzeća da spasu od kolapsa koji je svakodnevno moguć zbog dosadašnjeg lošeg poslovanja, smatraju u DS.

U svom obraćanju medijima Dušan Obradović, predsednik GrO Demokratske stranke u Kragujevcu je naglasio da ekonomski pokazatelji javnih i javno komunalnih preduzeća za 2012, ali i 2013. godinu, pokazuju jako težek položaj većine preduzeća.

– Zahtev Demokratske stranke je da svaki novoizabrani direktor upozna javnost sa stvarnim stanjem u preduzeću do poslednjeg papira, u trenutku preuzimanja funkcije. Važnost transparentnosti ne treba posebno naglašavati, ali značaj odgovornosti za eventualne utvrđene nepravilnosti u radu je od izuzetne važnosti. Za to je potrebno znanje, ali i moralna i profesionalna hrabrost koju budući direktori moraju imati – rekao je Obradović.

Snežana Lazović, kandidatkinja za direktorku JKP „Zelenilo“ Kragujevac, naglasila je da se ubuduće u rukovođenju javnim preduzećima strogo mora voditi računa o postavljenim ciljevima koji se moraju ostvariti.

– Ne može se planirati dobit za jednu godinu, a kada ona istekne, dostaviti podatak da je preduzeće u gubitku. Naravno, odgovornosti za loše rezultate nema. JKP „Zelenilo“ je planiralo za 2012. godinu pozitivan rezultat, a ostvarilo je gubitak u istoj godini u iznosu od 4.617.241 dinar. Kada počne da se primenjuje tržišni princip u komunalnoj privredi, moraće da se preispitaju i stave u optimalne okvire svi troškovi, kadrovi, cene usluga, konkurentnost i ekonomičnost poslovanja  – rekla je Snežana Lazović.

Ovom prilikom je i Marko Janković, kandidat za direktora JP „Preduzeće za izgradnju grada Kragujevca“ istakao da je i na tom primeru očigledno dosadašnje loše upravljanje preduzećem.

– Prema izvođačima radova na izgradnji puteva i ulica ovo preduzeće ima dugovanja koja dostižu  milijardu dinara. Najveći dug je prema Preduzeću za puteve „Kragujevac“ u stečaju, a zatim prema JKP „Niskogradnja“. Deo duga prema PZP „Kragujevac“ već su zaplenile poslovne banke, a deo duga biće naplaćen sudskim putem. Sud je takođe naložio da „Preduzeće za izgradnju grada Kragujevca“ plaća i dugove JKP „Niskogradnja“. Poslednji u nizu dugova koje je JKP „Niskogradnja“ „zaboravila“ da plati je i dug prema državi, tj. obaveze po osnovu poreza na zarade i doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje – rekao je Janković.

– Iako imamo saznanje da je situacija u svim javnim i javno-komunalnim preduzećima katastrofalna, mi ćemo stručnim radom i zalaganjem, primenom novog modela odlučivanja i upravljanja, kao i pronalaženjem novih načina za finansiranje izgradnje, vratiti sistem u normalno stanje – zaključio je Janković.

1 komentar

  1. Ja znam jedno sigurno – a to je da ovo dvoje neće biti direktori tamo gde su konkurisali. Pogotovo ovaj drugi koji je poznat kao lenština i neradnik a i kao neko ko se kiti tuđim perjem. Prema tome, praštajte braćo, a ti izvini mali Dule, možda neki drugi put. Pozdrav. Vaša Baka.

Odgovorite