DS: Bez slobodnih medija nema demokratije

- -
0

Gradski Odbor Demokratske stranke oglasio se saopštenjem za javnost u kome ističe da je u Kragujevcu “nebrojeno puta ukazivao da će lokalna vlast celokupnom svojom politikom ali i odnosom prema najvažnijim gradskim institucijama, tradiciji i vrednostima, svesti ovaj grad na nivo ruralne palanke”.

To što nedeljnik „Kragujevačke“ nije osvanuo uobičajeno na kioscima, velika je sramota za grad na Lepenici, kolevku novinarstva.

“Sramota je za sve nas zajedno, a posebno za aktuelnu vlast koja je svojim činjenjem i nečinjenjem doprinela da grad od 200 hiljada stanovnika ostane bez ijednog štampanog medija. Sramota je i za državu Srbiju, preciznije republičku vlast i sve institucije koje su dozvolile da se u Kragujevcu punih pet godina krši zakon i ne raspisuje konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa. Politička volja i samovolja zamenila je pravnu državu, nasilje i strah aktivizam i borbu za sprovođenje zakona, ali i pravo građana da budu objektivno, istinito i pravovremeno informisani. I da biraju kome veruju – jedinom elektronskom mediju koji građani, iako je to u suprotnosti sa zakonom i ako ih niko nije ni pitao izdašno finansiraju, ili jedinom nedeljniku u Kragujevcu”, navode u Demokratskoj stranci.

Kako se ističe u saomšetnju, niko ne tvrdi da bi „Kragujevačke“ uspele da reše sve finansijske probleme konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja, ali teško da bi novinari koji su stvarali i Radio Televiziju Kragujevac, pa i sve druge relevantne lokalne medije u Kragujevcu i bili okosnica nedeljnika „Nezavisna svetlost“, odnosno „Svetlost“, ostali bez novca na pomenutim konkursima.

“Sa druge strane, mediji žive od reklama i oglasa, ali je to u Kragujevcu zbog političkih pritisaka veoma teško izvodljivo redakcijama od integriteta koje profesionalno obavljaju svoj posao. Takođe, pored konkursa, reklama i oglasa, mediji u našem gradu su izloženi diskriminaciji, jer ih aktuelna gradska vlast onemogućava da rade u skladu sa pravilima profesije. Na događaje koje organizuje lokalna vlast pozivaju se odabrani, izjave i informacije po pravilu dobijaju opet odabrani, a zahtevi profesionalnih novinara nailaze na ćutanje administracije”, piše u saopštenju DS.

Kako navode u Demokratskoj stranci institucije u gradu i lokalna vlast rade u „tajnosti“, jer, na primer, umesto da na sednice Gradskog veća svrati i običan građanin, s obzirom na to da su otvorene za jvnost, novnarima se prosledi saopštenje.

Gradski odbor Demokratske stranke pruža punu podršku ne samo redakciji „Kragujevačkih“, već i svim profesionalnim novinarima u borbi za nezavisnost i slobodu medija i poštovanje zakona, jer je to suština demokratije.

Nema komentara

Odgovorite