DJB: Javnost ima pravo da zna da li je Prva gimnazija bila osigurana

- -
0

Narodni poslanik Stranke Dosta je bilo iz Kragujevca, Nenad Božić uputio je nadležnom Ministarstvu zahtev za informacije o osiguranju zgrade Prve kragujevačke gimnazije.

Pitanja koja je postavio, kako je navedeno u saopštenju za javnost “Dosta je bilo”, su sledeća:

1. Da li je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nadležno za osiguranje od požara Prve kragujevačke gimnazije i ako nije koji organ upravljanja je nadležan?

2. Da li je Prva kragujevačka gimnazija bila osigurana od požara na dan 4. januar 2018. godine i da li moguće nadoknaditi štetu od požara koji se dogodio pomenutog dana i u kom novčanom iznosu?

Slična pitanja, navode u DJB, postavljena su i Gradskoj upravi u Kragujevcu.

Šteta u zgradi Prve kragujevačke gimnazije procenjena je na 20 miliona dinara. Kragujevčani već najavljuju brojne humanitarne akcije kojima će se i članovi Stranke Dosta je bilo u Kragujevcu sa zadovoljstvom priključiti kao pojedinci.

Ipak, u javnosti nije pokrenuto pitanje osiguranja zgrade koja ima tako veliki nacionalni, kulturni i istorijski značaj.

Prilikom posete ministra Šarčevića Kragujevcu, u sredstvima javnog informisanja nije pomenuta ova tema, a postoje i osnovane indicije da zgrada nije osigurana.

“Podaci do kojih smo u međuvremenu mogli da dođemo jesu da na javno objavljenom tenderu koji je raspisala Gradska uprava, a koji se odnosi na osiguranje gradskih objekata, Prve kragujevačke gimnazije nema”, navode u DJB.

Kragujevački opštinski odbor “Dosta je bilo” će insistirati na dobijanju odgovarajućih informacija i utvrđivanja odgovornosti zbog eventualnih namernih ili nenamernih propusta u ovoj oblasti zbog kojih će ukoliko ih ima sav teret troškova rekonstrukcije zgrade od nacionalnog značaja ponovo pasti na leđa građana Srbije.

Nema komentara

Odgovorite