Da li će opozicija bojkotovati i lokalne izbore u Kragujevcu?

- -
1

Javnost u Srbiji okupira tema da li će opozicija u Srbiji bojktovati predstojeće redovne parlamentarne izbore, koji po zakonu treba da se održe na proleće 2020. godine, tačnije u martu ili aprilu.

Zajedno sa parlamentarnim biće organizovani i redovni lokalni izbori u najvećem delu lokalnih samouprava, među kojima je i Kragujevac i pored stalnih najava prevremenih izbora ili prekomponovanja vlasti jasno je da će ovaj saziv lokalne Skupštine grada izdržati do sledećeg proleća.
Ostaje pitanje da li će opozicija ili jedan njen deo bojkotovati lokalne izbore i u Kragujevcu ako dođe do bojkota na nivou Srbije i drugih lokalnih samouprava.

Opozicija okupljena u Savezu za Srbiju (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Dveri i Demokratska stranka) i Pokret slobodnih građana razgovara o bojkotu izbora, a kako će to uticati na Kragujevac prenose nam predstavnici stranaka na lokalnom nivou.

Dalibor Jekić iz Stranke slobode i pravde ističe da je pitanje učešća na lokalnim izborima identično pitanju da li želite da učestvujete u predstavi „Lažni izbori“ koju je režirao Aleksandar Vučić i u kojoj su jasne uloge svakog ko u njoj učestvuje kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou.

„Mi sigurno nećemo izneveriti građane koji su potpisali Sporazum sa narodom, dok ne budu ispunjeni zahtevi koji su definisani nema ni učešća na izborima jer su oni sve osim slobodni, demokratski i fer. Ja sigurno nisam neko ko veruje da će Aleksandar Vučić promeniti izborne uslove i omogućiti građanima da slobodno biraju, svim učesnicima fer izborne uslove, jednak pristup medijima, ali konačnu odluku o učešću na izborima donećemo u septembru do kad je i dat rok za ispunjenje svih preporuka koje je dao Stručni tim „1 od 5 miliona“. Ne dajem velike šanse za ispunjenje definisanih uslova jer bi oni sigurno doveli do pada ove vlasti koja se i održava sve ove godine zahvaljujući tako napravljenom sistemu gde je nemoguće čuti drugačije mišljenje, gde se opozicija i svako ko drugačije misli satanizuje preko svih medija sa nacionalnom frekvencijom i štamapanih medija koji su isključivo u službi SNS-a, gde je nemoguće čuti stavove koji su drugačiji, gde opozicija nema nikakav pristup medijima. Opoziciji u Kragujevcu je zabranjeno gostovanje na Radio televiziji Kragujevac, za poslednjih par godina nemate nijedno gostovanje, nemate nijedan duel. Zbog svega navedenog mi u Stranci slobode i pravde vidimo bojkot izbora kao jedino rešenje, jer u ovim izbornim uslovima, punim medijskog mraka, pretnji, ucena i veoma razrađenim metodama krađe glasova na izbore mogu da izađu jedino Vučićevi sateliti, a sam Kragujevac ih ima dosta. Učestvovanjem na izborima i u ovakvom ambijentu se daje legitimitet bilo kojim narednim izborima, a režiser predstave „Lažni izbori“ se sa učesnicima izbora igra kao u lutkarskom pozorištu obećavajući im da će naredni put imati neku bolju ulogu“, ističe za Ritam grada Jekić.

Bojan Stojadinović iz Šumadijske regije – Pokreta slobodnih građana, takođe ističe da uslovi za izbori nisu ni blizu fer i demokratskih. On smatra je da je, pre svega neophodan usaglašen stav demokratske javnosti po pitanju izlaska ili bojkota.

„Mi smo za usaglašen stav demokratske javnosti o odnosu prema izborima 2020. Sada je o stvaranju te saglasnosti reč, a ne o izborima. Uz napomenu da to ne znači samo usaglašavanje sa političkim činiocima, već sa celokupnom demokratskom javnošću“, istakao je Stojadinović.

Vladajuća Srpska napredna stranka sigurno će u svoju široku koaliciju primiti Pokret socijalista, PUPS i SDPS Rasima Ljajića, a vrlo verovatno i SNP Nenada Popovića i PSS Bogoljuba Karića, takođe je izvesna nova koalicija SPS – Jedinstvena Srbija. Videćemo kako će manje stranke vladajuće koalicije Nova Srbija i manjinska Jaka Srbija pripremiti svoj nastup.

Zajedno za Šumadiju, bivšeg gradonačelnika Verka Stevanovića, u jednom trenutku bilo je izvesno da će sa SPO i LDP (čiji članovi sada najavljuju osnivanje lokalne grupe građana), ali se sada i dalje čeka zvanična potvrda te koalicije.

Ambiciozne lokalne grupe građana Alternativa (Kragujevačka Inicijativa i Nova Snaga) – Slađan Rakić i 300 Kragujevčana odavno se pripremaju za izbornu kampanju i u svom delovanju ne pominju mogućnost bojkota, takođe i Pokret obnove Kraljevine Srbije. Delovanje parlamentarnih stranaka na republičkom nivou Srpske radikalne stranke, Dosta je bilo, Demokratske stranke Srbije i Stranke moderne Srbije, kao i SPAS-a Aleksandra Šapića ostaju nepoznanica na lokalnom nivou u Kragujevcu.

1 komentar

Odgovorite