CRTA: Najviše političkih preletanja u Kragujevcu

- -
1

U skoro trećini gradova ili opština u Srbiji zabeleženo je više od 100 slučajeva stranačkog preletanja nakon poslednjih lokalnih izbora, a stranački dres najviše je promenilo odbornika u Kragujevcu, čak 11.

U niškoj opštini Merošina stranku je promenilo 10 odbornika, dok je po šest odbornika stranački dres promenilo u Apatinu i Žablju.

Od danas na portalu Ko je na vlasti, koji je napravila organizacija CRTA a koji je predstavljen u Nišu, građani lako i brzo, na jednom mestu, mogu da dođu do informacija stranačkoj pripadnosti odbornika, ko je menjao stranke nakon izbora, ko podržava vlast, a ko ne, saopštila je CRTA.

“Stranačko preletanje, umesto izuzetka, postaje pravilo koje vodi izigravanju poverenja građana i dovodi do obesmišljavanja izbora. Skupštinska većina uz “pozajmljene odbornike” čini prekrojenu skupštinsku većinu”, izjavila je Vukosava Crnjanski, direktorka CRTE.

Na portalu “Ko je na vlasti” predstavljeni su podaci o stranačkoj pripadnosti odbornika u 170 gradova i opština u Srbiji, a za četvrtinu od ukupno 6.737 odbornika nije bilo moguće doći do informacija o stranačkoj pripadnosti jer se ove informacije prilikom podnošenja izbornih lista ne prikupljaju već samo podaci o koalicijama.

CRTA poziva građane da portalu “Ko je na vlasti” šalju informacije o slučajevima stranačkog preletanja u njihovim opštinama i gradovima.

1 komentar

  1. Kada bi se birali poslanici i odbornici kao ličnosti (odnosno imenom i prezimenom) tada bi bilo “legalizivano” preletanje, jer sam im ja dao pravo da me zastupaju, ovako ili onako, kako oni smatraju da treba da bi i meni bilo bolje.Mi bramo stranke a oni postavljaju bilo koga, čak i onaj ko nije na listi.

Odgovorite