#1 od 5 miliona Kragujevac nedvosmislen – ne idemo na lažne izbore

- -
0

Lideri kragujevačkog građanskog protesta “1 od 5 miliona” ni u kom slučaju neće učestvovati na izborima, a građane pozivaju na bojkot.

Kako je saopšteno na fejsbuk stranici #1 od 5 miliona Kragujevac, “fašistički režim je posle godinu dana protesta uzdrman, te u svojoj borbi da opstanu na vlasti, do poslednjeg od nas, više ne biraju sredstva”.

“Podmeću nam uz sva nedela koja su već počinili! Organizacioni odbor grada Kragujevca #1od5milona vas poziva da ostanete dosledni — na lažne izbor ne izlazimo. Sramnu propagandu režima demantovaćemo i ubuduće svake subote, na protestima. Naš stav je jasan – B O J K O T !!!”, poručuju iz #1 od 5 miliona Kragujevac.

Jedan od lidera protesta, Nebojša Veljković Guja, ističe da su ideje građanskog bunta u Kragujevcu od početka jasne.

“Kragujevački protest je od samog početka autokefalan, zasnovan na opštim principima demokratije, vladavini prava i političkom pluralizmu. Spontano je nastao kao reakcija na nasilje koje je vlast intenzivno počela da sprovodi u Skupštini, na ulici, u medijima nad svojim političkim protivnicima, ali i građanima. Zahtevi su bili jednostavni – da se poštuju zakoni. Široki front pojedinaca, partija, pokreta, organizacija, različitih pogleda i uverenja je dobio priliku da predstavi svoje ideje. Protest je bio neka vrsta zamene za Skupštinu, nacionalnu televiziju. Gledali smo da se, više ili manje uspešno, držimo suštine. Ni jednog jedinog trenutka nije nam palo na pamet da bi u nekom trenutku mogli da svoje učešće u organizaciji protesta kapitalizujemo politički na nekim izborima ili nedobog materijalno profitiramo. Naravno, u vremenu besčašća, slabo ko u to veruje. U vremenima besčašća veruje se uglavnom lažima. Zbog toga i jesmo gde smo. Slédeći princip koji od početka imamo, a to je poštovanje zakona, kada su predstojeći izbori u pitanju, bojkot istih se nameće kao logično rešenje. Zakonski uslovi za održavanje slobodnih izbora ne postoje. I tu nema debate. Ako je mrkla noć, može da nam se sviđa ili ne, ali da debatujemo da je možda dan, to je nemoguće. Tako treba i shvatiti. Međutim, učestvovanje u nezakonitim rabotama je moguće, ali povlači i neke posledice u budućnosti. Svako će meriti prema svojoj etici, potrebama ili interesu. To 1 od 5 miliona je samo par reči i brojeva, neko ih je upotrebljavao, a neko zloupotrebljavao. Suština je na drugoj strani. Bezakonju treba stati za vrat. Kršioce zakona smo locirali, treba nam samo društveni konsenzus da se oni i kazne. Neki će ostati bez vlasti, neki bez privilegija, a neki i bez slobode, posle fer suđenja. I biće sve bezumniji u begu od pravde. Protest se nastavlja onako kako je i počeo – ETIKA pre POLITIKE i ZAKONI pre INTERESA BOJKOT se podrazumeva. Subotom u 18:00 ispred Gimnazije, svi su dobrodošli”, poručio je Veljković.

Nema komentara

Odgovorite