Zijahova komedija „Kobajagi donela me roda“ u Kragujevcu

- -
0

Neponovljivi Zijah Sokolović sa hit komedijom „Kobajagi donela me roda“, nastupiće 27. novembra u Pozorištu za decu Kragujevac.

Ovo je prva predstava The/Arto projekta koju je pokrenuo Sokolović u želji da dovede umetnost i pozorište u školu.

Tajna vlastitog porekla je jedna od najuzbudljivijih koja se pred dete postavlja od trenutka kada stekne svest o sebi. Od toga kako će biti razrešena i ko i kako će mu pomoći u tome, zavisi njegov dalji odnos prema vlastitom polu, odnos prema drugom polu, razumevanje ljubavi i sveta u kojem živi. A od toga zavisi i njegovo mentalno zdravlje kada odraste. U današnje vreme komunikacija, kompjutera i televizije i najmlađi se smeju pričama o rodi i  bebama koje mame i tate nalaze u kupusu. Roditelji su ipak pred dilemom kako dete dovesti do saznanja o nastanku života, a da to bude prirodno i istinito i razumljivo, sa merom i ukusom, a ipak bez vulgarizacije i zaplitanja u mutne metafore. Ova neobična i izuzetna predstava im je pomogla da to učine uz osmeh na najprirodniji i najprijatniji način.

O naoko zabranjenim temama, Sokolović je, u ovoj predstavi, stavio glumu ispred sebe, igrajući otvoreno, slobodno, vedro, „rugajući“ se iz ugla malog i slabog subjekta deteta svetu odraslih na način kako su to činili istinski humoristi.

Prodaja karata na biletarnici Pozorišta za decu.

Nema komentara

Odgovorite