Završen ovogodišnji KRAF

- -
0

Premijernom projekcijom debitantskog filma Bojana Vuletića „Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“ u subotu, 27.oktobra je završen ovogodišnji KRAF.

Šesto izdanje Kragujevačkog festivala antiratnog i angažovanog filma, za devet dana je na tri lokacije (“Sinepleks Plaza”, Knjaževsko-srpski teatar i Dom omladine) posetilo nekoliko hiljada Kragujevčana, koji su imali prilike da pogledaju 35 filmova, od kojih čak sedam nacionalnih premijera.Održani je i osam javnih razgovora sa temama od problema ratnih veterana, preko politizacije sporta i problema radnika u tranziciji do manjinskih prava i asocijalnog ponašanja mladih. Otvorena je i jedna izložba.

Hit za kragujevačku publiku je ove godine bio nemački film, koji se u saradnji sa Gete Institutom prikazivao u Domu omladine u okviru programa “Integracije”.

Odlukom Saveta festivala, laureat priznanja “Tori Janković – za decentralizaciju filmske umetnosti u Srbiji” 2012. godine, bio je Milan Nikodijević, režiser dokumentarnih filmova, profesor produkcije na Akademiji u Novom Sadu i dugogodišnji direktor jedne od najstarijih filmskih manifestacija u Srbiji – Festivala Filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji.

KRAF će do februara 2013. nastaviti i sa promotivnom turnejom po Srbiji, organizujući promocije uz filmske projekcije i javne debate u Jagodini, Paraćinu, Čačku i Valjevu.

KRAF organizuje NVO MillenniuM iz Kragujevca uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (SAD) i Grada Kragujevca.

Nema komentara

Odgovorite