Završen Kongres esperantista u Kragujevcu

- -
0

Za delegaciju učesnika 91. Svetskog kongresa esperantista koju je predvodio Vinko Markovo predsednik Udruženja esperantista “Sat“, predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju Aleksandar Štajn, organizovali su prijem u Svečanom salonu zgrade Gradske uprave. Prijemu su prisustvovali i organizatori kongresa Saša Pilipović, predsednik Udruženja esperantista Kragujevca “Espero“, glumac Knjaževsko-srpskog teatra i Radojica Petrović, predsednik Svetske organizacije nastavnika esperanta.

Učesnicima 91. Svetskog kongresa esperantista dobrodošlicu u ime grada poželeo je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada. Govoreći o onome što Kragujevac pozicionira na mapi Srbije, Balkana i jugoistočnog dela Evrope kao moderan industrijski i univerzitetski centar, predsednik Petrašinović je istakao da će na kulturnoj mapi i mapi esperanta istaći odluka Svetske organizacije esperantista da se 91. Kongres održi u Kragujevcu.

Pored direktne saradnje koju ima sa gradovima pobratimima i prijateljima iz Evrope i sveta, ambasadama i međunarodnim organizacijama, za Kragujevac je važno da bude i grad u kojem se održavaju kongresi koji okupljaju ljude iz čitavog sveta. Takvi događaji pružaju priliku da predstavimo našu kulturu, tradiciju, istoriju ali i savremeni način života. Siguran sam da je Kragujevac zasluženo dobio ulogu domaćina Kongresa esperantista i da je dostojno odgovorio takvoj ulozi. Esperanto, više kao pokret nego jezik, svetom pronosi duh zajedništva i prevazilaženja barijera, a održavanje 91. Kongresa, Kragujevac će pozicionirati među moderne gradove Evrope i sveta.

Desetočlanu delegaciju koju su činili esperantisti iz Francuske, Španije, Kanade, Australije, Japana, Brazila, Finske i Hrvatske predstavio je Saša Pilipović, organizator i esperantista koji već tri decenije predstavlja Kragujevac i Srbiju na kongresima. On je podsetio da esperanto spaja ljude a da su njegova dugogodišnja prijateljstva sa esperantistima širom sveta prava potvrda za to.

Pored kongresa održanih u svetskim i evropskim metropolama, za nas je veoma važno da se sastanemo i u gradovima kao što je Kragujevac, grad posebnog identiteta gde se prepliću tradicija i moderno, rekao je Vinko Markovo, predsednik Udruženja esperantista “Sat“. Govoreći o utiscima Markovo je istakao kulturno-istorijsko nasleđe Kragujevca i njegov značaj za istoriju Srbije. Kongres se završava Deklaracijom upućenom celom svetu, a u rezimeu ovogodišnje će biti sve ono što smo ovde videli, iskustvo i impresije o ovom gradu, dodao je Vinko Markovo.

Poslednji radni dan Kongresa esperantista krunisan je pozorišnom večeri u hotelu Kragujevac, a sledeći će se održati u Barseloni.

Nema komentara

Odgovorite