Završen “Joakim Interfest”

- -
0

Dodelom nagrada za najbolju predstavu, režiju, glumu i vizuelnost završen je 12. “Joakim Interfest” u Kragujevcu.

Joakimova nagrada za najbolju predstavu pripala je predstavi “Sonet 66” Vilijema Šekspira u režiji Kokana Mladenovića i produkciji Mađarskog državnog pozorišta “Čiki Gergelj”, iz Temišvara.

U obrazloženju žirija 12. “Joakim Interfesta” se navodi da predstava svojim modernim, snažnim, dinamičnim i uzbudljivim izrazom pokazuje koliko je sonet Vilijema Šekspira savremen i aktuelan, kao iskren krik umetnika protiv amoralnosti i licemerja društva u kome živimo.

Joakimova nagrada za režiju pripala je Kokanu Mladenoviću.

“Pokazujući veliku autorsku hrabrost i rediteljsku veštinu, Kokan Mladenović je uspeo da se ansambl predstave čitanju Šekspirovog soneta posveti u istom stvaralačkom dahu i sa istom umetničkom vizijom“, navodi se u obrazloženju žirija.

Joakimova nagrada za glumu dodeljena je Marku Torjancu za ulogu Sigmunda Frojda i Franji Dijaku za ulogu Kerola Luisa u predstavi “Poslednja Frojdova Seansa”.

“Složen i zahtevan tekst Marko Torjanac i Franjo Dijak izveli su na uzbudljiv i ubedljiv način, uspevajući da publici dočaraju susret dvojice intelektualaca čija su dela obeležila Dvadeseti vek”, ocenio je žiri.

Joakimova nagrada za glumu dodeljena je i Draganu Petroviću Peletu za ulogu Vase u predstavi “Hipnoza jedne ljubavi” Zvezdara teatra.

U obrazloženju žirija se navodi da velikim talentom, harizmom i sposobnošću, Dragan Petrović Pele u ulozi Vase uspeva da hipnotiše publiku i omogući im da iz jednog postupka, ili jedne replike, vide čitave glumačke svetove.

Joakimova nagrada za vizulnost dodeljena je predstavi “Sonet 66” Mađarskog državnog pozorišta “Čiki Gergelj” iz Temišvara.

Joakimova specijalna nagrada dodeljena je takđe ansamblu iz Temišvara.

“Nagrada se dodeljuje za posvećenost, enegričnost, istrajnost i beskompromisnost u tumačenju Šekspirovog soneta, istražujući delo velikog dramskog umetnika do poslednje konsekvence i poslednjeg atoma stvaralačke snage”, ocenio je žiri.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Radmila Živković, glumica, Đorđe Milosavljević, dramaturg i Slađana Kilibarda, rediteljka.

Nema komentara

Odgovorite