“Yahoo” večeras u Teatru

- -
0

knjaževsko srpski teatar 1Na sceni Knjaževsko-srpskog Teatra večeras se od 20 sati igra predstava “Yahoo”, rađena po motivima Zoološke priče Edvarda Olbija, a u režiji Miloša Krstovića.

Predstava je premijerno bila izvedena 1. oktobra 2010. godine.

 

Uloge:
Piter: Nikola Milojević
Džeri: Mladen Knežević

 

“Yahoo” je predstava koja se bazira na komadu Edvarda Olbija Zoološka priča. Slućajan susret dva čoveka u parku potpuno drugačijih socijalnih i psiholoških osobina dovodi do tragičnog ishoda. Duhovita, mračna i apsurdna, kritički posmatra savremeno doba i oćajnog, otuđenog i izgubljenog čoveka u potrazi za ljubavlju. Predstava o asocijalnom i socijalizovanom čoveku nikada pre Olbija nije imala tako izražen podtekst pun subverzivne energije i emocija. Zato predstavu posvećujemo Edvardu Olbiju, velikanu američke dramaturgije u ime globalne krize velikih i malih, podela, dominacije i straha. – Marija Soldatović, dramaturg

Edvard Olbi (Edward Albee)
Edvard Olbi jedan je od najvećih pisaca svoje generacije, rođen je u Americi 1928. godine. Kao usvojeno dete, odrastao je u Olbi familiji koja se bavila menadžmentom u vodvilju i bila dobrostojeća. Još od detinjstva upoznaje svet pozorišta i prvu predstavu gleda sa šest godina. Naklonjem umetnosti, rano počinje da se osamostaljuje i traži posao pisca. Posle brojnih pokušaja uzima pisaću mašinu iz Vester Juniona, gde je radio neko vreme radio kao kurir, i dve nedelje piše Zoološku priču 1958. godine. Ovaj prvi Olbijev komad postavljen u Berlinu sledeće godine, postiže veliki uspeh i predstavlja lep ogled i domašaj u okviru teatra apsurda. Posle svog najvećeg uspeha Ko se boji Virdžinije Vulf u brodvejskoj produkciji 1963. godine postaje značajan i uticajan pisac, tako dasve do danas piše, režira i producira, višestruko nagrađivan, zauvek posvećen umetnosti pozorišta u kojoj je postigao izuzetan domet.

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite