Vlatko Stefanovski u Kragujevcu

- -
1

Vlatko Stefanovski

Legendarni makedonski gitarista i kantautor, Vlatko Stefanovski, nastupiće 16. februara, od 20.30 časova, na Večernjoj sceni Doma sindikata u Kragujevcu.

Vlatko Stefanovski rođen je 1957. godine u Prilepu u pozorišnoj porodici. Počeo je da svira gitaru sa 13 godina. U svojim kasnim tinejdžerskim godinama osnovao je grupu „Leb i sol“ koja je postala jedno od najvažnijih imena u muzičkoj sceni bivše Jugoslavije i objavila 14 albuma i održala turneje su širom sveta.

Od sredine devedesetih, Stefanovski je napravio vrlo uspešnu solo karijeru. Snimao je zavidna solo izdanja, kao “Cowboys & Indians”, “Sarajevo”, “Vlatko Stefanovski trio”, “Kula od karti”, “Grom iz plavog neba”… Sarađivao je sa Miroslavom Tadićem na albumima “Kruševsku”, “Treta majka”, “Live in Belgrade” i “Live in Zagreb”. Ti albumi stavili su novo svetlo na akustičnu gitaru Vlatka Stefanovskog, njegov rad, i na njegova dalja traganja u makedonskoj tradicionalnoj muzici.

U poslednjih nekoliko godina svirao je i snimao po celom svetu sa mnogim vrhunskim umetnicima kao što su Tomi Emanuel, Stohelo Rozenberg, Džiboni, Jan Akerman i Teodosi Spasov, Stefan Milenković, Kudsi Erguner, Bojan Z., Manu Katche, Toni Levin, i mnogi drugi. Njegov nedavni rad takođe uključuje muziku za filmove, pozorište i balet.

Vlatko je nastupao kao solista sa brojnim džez i simfonijskim orkestrima kao: Tonkunstler orkestar iz Beča, Simphonieta orkestar iz Sofije, slovenski orkestar filharmonija – Ljubljana, Studentski Simfonijski orkestar iz Skoplja – Makedonija, FulKul Džez Big Band, Ljubljana, RTV Big Band, hrvatskom HTV BIG bend, RTV Srbija Big Band…

Stefanovski je poznat po svojoj jedinstvenoj gitarskoj tehnici i tonu. Sa svojim „Vlatko Stefanovski Triom“ nastupao je širom sveta. U 2007. godini Stefanovski je postao Počasni doktor  u oblasti umetnosti na Univerzitetu „Sv. Kiril i Metodij“ u Skoplju. Živi u Skoplju (Makedonija) sa svojom porodicom i vlasnik je dobro opremljenog studio projekta pod nazivom ‘Esoteria Sound Studio “.

1 komentar

  1. Lepa vest da će u Kragujevcu gostovati Vlatko. Neka muzički traje.

    Što se kragujevčana tiče, uhodani mehanizmi režirani u prošlosti se ne menjaju na kulturnoj sceni grada. A kako bi se i menjali kad se rukovodstva u ustanovama kulture nisu pročistila od decenijskih naslaga ranijih garnitura. Forsiranje zvuka i tonova prošlosti njihova je nada povratka na staro. Kultura palanke ne trpi izazov novih ideja i programe novih autora. Naročito je negostoljubiva prema svojim sugrađanima, stvaraocima u oblasti kulture. I to je konstanta od vremena stare Srbije, sramna prilika da se ispolje komplesi malograđanstva. Ovo primećujem kao autor solističkog koncertnog programa “Bogion Maestro Guitaristicum” (www.bogion.com), koji je blokadom lokalnih kulturnih gurua već godinama potisnut za neko kasnije vreme, vreme u kojem će na čelo gradskih ustanova kulture zasigurno doći novi ljudi jačih umetničkih energija.

    Stefanovskom želim dobru svirku i punu salu.

    Maestro Bogion

Odgovorite