Tribina o rađanju građanstva u Srbiji u SKC-u

- -
0

Sutra od 19 časova, u Kontakt galeriji SKC-a, održaće se tribina o rađanju građanstva u Srbiji, pod nazivom „Кragujevačka varoš protiv antijevrejskih propisa“.

Na tribini će se govoriti o temi iz istorije Кragujevca, koja daje vrlo zanimljivu sliku prošlosti grada. Naime, sredinom 19. veka, odlukom vlasti Кneževine Srbije, svi Jevreji koji su se bavili trgovinom trebalo je da budu iz drugih varoši „izgnani“ (kako se kaže u dekretima) iz drugih srpskih gradova u Beograd. Međutim, građani Кragujevca su potpisali jednu peticiju koju su uputili knezu i koja je, na kraju, rezultirala odobrenjem od strane kneza A. Кarađorđevića da njihov sugrađanin, Jevrejin Josif Jozefović ne bude izgnan iz varoši.

To je veoma važan, a čini se i prvi primer građanske inicijative i njenog delotvornog rezultata u novovekovnoj Srbiji, a dodatni kvalitet je i to što se radilo o pripadniku jedne, u tom trenutku, diskriminisane manjine.

Učesnici tribine su istoričarke i istoričari: dr Olga Manojlović Pintar, dr Aleksandar Miletić, dr Srđan Milošević i Nenad Glišić, voditelj.

Nema komentara

Odgovorite