“Titanik” večeras u pozorištu

- -
0

Noć u kafani TitanikNa sceni Knjaževsko-srpskog Teatra večeras se od 20 sati igra predstava “Noć u kafani Titanik“, koju je po motivima priča Ive Andrića dramatizovao i režirao Nebojša Bradić.

Predstava je rađena po tekstovima Ive Andrića. Možda bih, ako tako mora biti, i pristao još da padnem kao žrtva mržnje, ali da živim u mržnji i sa mržnjom, da učestvujem u njoj, to ne mogu, navodi Ivo Andrić u pripoveci „Pismo iz 1920”. Upravo ovu rečenicu iskoristio je Nebojša Bradić kao ideju za predstavu “Noć u kafani Titanik”, a kao polaznu tačku upotrebio je još jednu pripovetku našeg nobelovca pod nazivom „Bife Titanik”.

Andrićeva pripovetka prikazuje specifičan odnos između progonitelja i žrtve, pa tako daje dobru osnovu za razvoj dramskih situacija. Iako u predstavi nailazimo na likove i situacije koji nisu deo originalne priče, oni veoma liče na nešto što bi moglo izaći iz Andrićevog pera.

“Noć u kafani Titanik” predstavlja metaforu, ali i jednu vrstu sinonima za sudbinu našeg prostora i vremena. Događaji koji su se odvijali od objavljivanja pripovetke do danas u delo su učitali nova značenja koja Andrić verovatno nije predvideo, ali koja su i danas univerzalno primenljiva. Tako predstava povezuje nekadašnji svet sa savremenim, uz poruku da čovek mora uzeti život u svoje ruke.

Igraju: Miloš Krstović, Mirko Babić (Saša Pilipović), Miodrag Pejković, Isidora Rajković, Milić Jovanović, Nikola Milojević, Jasmina Dimitrijević, Marina Perić Stojanović, Dragan Stokić, Vladan Živković.

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite