Svečano obeležen dan Knjaževsko-srpskog Teatra

- -
0

knjaževsko srpski teatar 1Najstarije pozorište u Srba, Knjaževkso-srpeski Teatar, svečano je obeležilo sinoć svoj dan, Sretenje.

U čast osnivača Joakim Vujića, u Galeriji Joakim je otvorena izložba Muzeja pozorišne umetnosti Srbije pod nazivom „Dokumenti iz života Joakima Vujića”, autora Olge Marković.

Nešto kasnij usledila je premijera predstave “Hladnjača za sladoled” Ružice Vasić, koja je ovim dramskim tekstom odnela pobedu na prošlogodišnjem konkursu Knjaževsko-srpskog Teatra “Kragujevac u pamćenju i izvan pamćenja”.

Nakon predstave koja je oduševila sve prisutne goste Teatra, uručene su i tradicionalne glumačke nagrade ove kuće.

Za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji Statuetom “Joakim Vujić” nagrađena je diva srpskog pozorišnog, filmskog i televizijskog glumišta, Milena Dravić. U obrazloženju žirija kojim je predsedavao reditelj i umetnički direktor Teatra, Nebojša Bradić, stoji sledeće:

Glumačko trajanje u pozorištu, na filmu i televiziji, potvrdilo je osoben dar, lepotu i harizmu Milene Dravić. Svestranos njenog glumačkog umeća prepoznata je i visoko cenjena u različitim glumačkim žanrovima: od najfinijeg psihološkog nijansiranja lika u drami, bravurozne minijature i improvizacije u komediji, do potresne upečatljivosti krupnog plana na filmskom platnu i televizijskom ekranu. Milena Dravić je, bez sumnje, svojom karijerom i darom obeležila istoriju srpskog glumišta druge polovine 20. i početka 21. veka.

Za izuzetna umetnička ostvarenja i doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra, Prestenom sa likom Joakima Vujića nagrađena je prvakinja drame ove kuće, glumica Nada Jurišić.

Omiljena i poštovana od strane kako pozorišnih znalaca, tako i kolega i publike, ostvarila je brojne nezaboravne uloge u svojoj dugoj karijeri koju je gradila na sceni Teatra „Joakim Vujić”, kasnije, Knjaževsko-srpskog teatra. Uvek prepoznatljiva, po svojoj autentičnosti, profesionalnosti i talentu, svakoj ulozi je dodala na lakonski i nenametljiv način svoj raskošni šarm čineći svoje uloge prijemčivim ali prefinjenim u isti mah. Pamtimo je i pamtićemo je kao karakternu glumicu koja je sa podjednakom strašću i umećem tumačila raznolik repertoar i u tome bila izuzetno uspešna, ali, nadasve i kao izuzetnu koleginicu. Ova nagrada je samo potvrda svega toga, obrazložen je odabir.

Godišnja nagrada Knjaževsko-srpskog Tetara pripala je glumici mlađe generacije, Isidori Rajković.

Izuzetan profesionalac, draga koleginica i miljenica publike u sezoni koja je iza nas Isidora Rajković ostvarila je sjajne glumačke kreacije tumačeći uloge: Agate u predstavi „Noć u kafani Titanik”, Doli u „Jedan čovek dvojica gazda” i Ejmi u komadu „Moje bivše, moji bivši”, rečeno je na dodeli nagrade.

Nema komentara

Odgovorite