Sutra počinje “Slobodna zona”

- -
0

slobodna zonaNVO Milenijum i Dom omladine Kragujevac, u partnerstvu sa Kulturnim centrom “Rex” iz Beograda, i ove godine organizuju gostovanje filmskog festivala “Slobodna zona”.

Posetioci projekcija će imati priliku da vide izbor od, prema glasovima publike, 5 najboljih filmova sa poslednjeg izdanja festivala, koji je u novembru 2012. godine posetilo više od 15 000 gledalaca.

Prvi u nizu prikazanih filmova biće dokumentarac oskarovaca Kevina Mekdonalda Marli, koji će gledaoce oduševiti novim prikazom neobičnog i tajanstvenog života muzičkog velikana Bob Marlija. Film obiluje ekskluzivnim i do sada neobjavljenim arhivskim snimcima sa njegovih koncertnih nastupa, intervjuima sa muzičarevim prijateljima, saradnicima i kolegama, kao i članovima porodice.

 

Najnoviji film nemačke rediteljke Margaret fon Trota – Hana Arent, gledaoce će upoznati sa odlučujućim razdobljem u životu žene koja se smatra jednom od najznačajnijih i najoriginalnijih političkih mislilaca XX veka. Radnja filma smeštena je u šezdesete godine dvadesetog veka kada se održava suđenje nacističkom zločincu Ajhmanu o kome Arent izveštava za američki magazin Njujorker, i kada, očekujući da će na optuženičkoj klupi pronaći čudovište, ova filozofkinja nemačko-jevrejskog porekla biva iznenađena Ajhmanovom ravnodušnošću, te formuliše svoju čuvenu tezu o banalnosti zla.

 

U ovoj selekciji najboljih filmova našao se i dokumentarac hrvatske rediteljke Dane Budisavljević Nije ti život pjesma Havaja u kome se kroz rituale porodičnih ručkova na duhovit i diskretan način govori o potrebi za razumevanjem i prihvatanjem od strane najbližih, kao i film Juna Haukelanda Ponovo zajedno (10 godina nakon rata) koji, prikazujući susrete grupe albanskih i srpskih studenata koji su se desili u dva maha (jedan neposredno pred bombardovanje 1999, i drugi deset godina nakon toga) preispituje mogućnost dijaloga između mladih ljudi čiju su prošlost odredili ratni sukobi na Kosovu. Na kraju, Gospodin Lazar Filipa Falardoa gledaoce će oduševiti nežnom pričom o imigrantu iz Alžira koji učenicima jedne osnovne škole u Kanadi pomaže da prihvate smrt omiljene nastavnice istovremeno učeći da prihvati i sopstvenu bolnu prošlost.

Sutra je na programu “Slobodne zone” film  “Marli” koji će biti prikazan od 19 sati u Domu omladine.

Nema komentara

Odgovorite