Šta su gradske galerije pripremile za “Noć muzeja”

- -
0

noć muzejaGalerija “Mostovi Balkana” u “Noći muzeja” svoja vrata otvara u 19 sati posetiocima izložbe grafika „Nebo je takođe zemlja“ – Viktor Ernandes Kastiljo (Meksiko).

Reč je o autorskom projektu mr Leposave Milošević Sibinović. Dvadeset i pet radova je izrađeno u tehnikama bakropisa, akvatinte i linoreza. Jedan potpuno autentičan nadrealni svet  Kastiljovih grafika spoj je realnog i fantastičnog. U složenim kompozicionim rešenjima naspram nedefinisanog, vanvremenskog prostora postavljena su fantastična bića i pojave. Ekspresivni rukopis autora metaforičkog značenja, nosi pečat meksičkog kulturnog nasleđa i tradicije sklone emotivnom i grotesknom.

Moderna galerija Narodnog muzeja biće domaćin izložbe digitalne kaligrafije Dejana Petrovića.

U Galeriji Doma omladine srešće se posetioci izložbe slika Dušana Fusion Tucakovića pod nazivom „InFuzija”, čije je otvaranje u 21 sat.

Galerija „Art“ će iz svoje tradicionalne slikarske kolonije, izložiti dela nastala na slikarskoj koloniji u Junu i Septembru 2012.  godine u Buljaricama, pod nazivom „Buljarice IX – X“. Učesnici kolonije su predstavljeni sa po jednim delom – Danica Masniković, Danica Basta, Radislav Trkulja, Aleksandar Luković-Lukijan, Milutin Kopanja, Miroslav Arsić, Miša Vemić, Braca Đurković, Raša Stevanović, Đorđe Bujinović. Posetioci dobijaju na poklon reprodukovanu i uramljenu sliku sa izložbe.

Sadržaj koji će biti uključen u Noć muzeja je i izložba slika Danice Masniković (ulje na platnu iz ciklusa ART-Animals).

Galerija „Rima“ će za „Noć muzeja“ prirediti izložbu Silvestera Klermona Balinda (1947-2012), slikara koji je odrastao u Novom Sadu, školovao se u Parizu i veći deo svog života proveo živeći i stvarajući u više evropskih gradova, pre svih Beču, Budimpešti i Krakovu. Poslednju deceniju svog života proveo je u Novom Sadu, a izložba u Galeriji „Rima“ biće ujedno i veče sećanja na ovog umetnika koji je preminuo prošle godine. Opredelivši se za temu pejzaža, Balind je prirodu i vedute grada predstavljao u duhu slikarstva izrazite ekspresivnosti i snažnog kolorizma.

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite