Slike Nedeljka Gvozdenovića u “Galeriji Rima”

- -
0

nedeljko gvozdenovićJednu od najvažnijih izložbi ove sezone  Galerija Rima otvara sutra od 19 sati.

U pitanju je izložba slika akademika Nedeljka Gvozdenovića (1902-1988), umetnika bez čijeg opusa se ne može zamisliti srpska umetnost XX veka.

Prvu i poslednju kragujevačku izložbu imao je davne 1975. godine u Galeriji Narodnog muzeja. Nakon skoro četrdeset godina Kragujevac ponovo odaje počast velikom slikaru i to postavkom slika iz njegovog najvažnijeg umetničkog perioda – šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Posetioci će do 3. juna imati priliku da vide petnaest slika, većinom iz najzrelije faze Gvozdenovićevog slikarstva, a među izloženim radovima naći će se i neke od najznačajnijih slika njegovog opusa u kojima je najuspešnije ostvario harmoniju u odnosu između “predmetnosti” i čisto slikarskih fenomena, između osećajnosti i misaonosti, između boje i geometrije. Budući da se radi o jednom od najvećih intelektualaca među našim slikarima, katalog izložbe donosi izvode iz jednog davnog intervjua u kome sam Gvozdenović govori o svojoj umetnosti.

Dugogodišnji profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu (1940-1972) i član umetničkih grupa Dvanaestorica i Šestorica, Gvozdenović je bio redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti (od 1970), jedan od osnivača Galerije SANU i Kuće legata. Dobitnik je najznačajnijih priznanja iz oblasti likovnog stvaralaštva a njegova dela se nalaze u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu kao i drugim značajnim javnim ali i privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu.

Nema komentara

Odgovorite