„Šlezinger“ sutra pred Kragujevčanima

- -
0

019-2013 Muzicki centar - Koncert 27032013 BG Chopin Fest ODJECIU okviru koncertne sezone 2013. u organizaciji Muzičkog centra iz Krаgujevcа, u Svečаnoj sаli Prve krаgujevаčke gimnаzije sutra od 20 sati, Grаdski kаmerni orkestаr „Šlezinger“ upriličiće koncert pod dirigentskom pаlicom Jаsmine Novokmet.

Nа progrаmu će se nаći delа Pjаcole, Biberа, Albenizа, Borodinа, Vilijаmsа, Solime i Vivаldijа.

Solisti će biti violončelisti Filip Tomić i Mlаden Milorаdović.

Filip Tomić  je osnovno i srednje obrazovanje stekao u rodnom Kragujevcu. Srednju školu završio je u klasi profesora Bože Saramandića sa 15 godina i sa 16 prelazi u Moskvu gde je proveo dve godine  na Muzičkom koledžu pri Konzervatorijumu. 2009.god. upisao je studije čela na Moskovskom konzervatorijumu, gde je u klasi profesora Alekseja Seleznjova proveo dve godine. Od septembra 2012.god.  student je Visoke škole za muziku i igru u Kelnu , u klasi profesora Marije Kligel. Tokom školovanja osvojio je više od deset, mahom prvih, nagrada na domaćim takmičenjima mladih čelista.  Od međunarodnih nagrada izdvajaju se prve nagrade na takmičenju Ars Nova u Trstu 2009.god. (kao pobednik svirao je sa orklestrom Alpe Adrija)  i American  protage u Njujorku 2011.god. (nastupao je na koncertu pobednika u Karnegi holu). Do sada je solsitičke koncerte imao u Seulu (Koreja), Ingolštatu i Minhenu (Autsrija), Beču (Austrija), Brnu i Pragu (Česka), Plovdivu (Bugarska), Harkovu (Ukrajina),  Briselu (Belgija(, Parizu (Francuska), Luksemburgu itd.
Nastupao je na festivalima Dani muzike, Barski ljetopis i Harmonika Fest u Crnoj Gori, OKTOH u Kragujevcu i  Euro-Med Youth Music Expo festivalu na Kipru. U decembru 2012.god.  svirao je Rokoko varijacije Čajkovskog sa orkestrom opera u Ho Ši Minu (bivši Sajgon) u Vijetnam.

Mladen Miloradović je rođen 1987. godine u Beogradu gde je kao petogodišnjak upisan u muzičku školu ’’Stanković’’ u klasi  Profesora Dušana Stojanovića, kod koga i ostaje do kraja srednje škole. Vanredno napredujući, sa 16 godina upisuje FMU u Beogradu u klasi Profesora Dejana Božića. Još kao učenik srednje škole je osvojio veliki broj nagrada (Prve nagrade na Republičkim takmičenjima 1996. i 1998., Prvu nagradu na takmičenju ’’Tri veka Vivaldija’’ 1999. godine. Nakon toga slede solo resitali i solo koncerti sa Kamernim orkestrom ’’Dušan Skovran’’ i Kamernim orkestrom ’’Kornelije’’ na Kolarcu. Master kursevi kod Stanislava Apolina, Kristofa Rihtera, Luis Hopkins, Gec Tojca su ga profilisali kao muzičara. Godine 2008. diplomira sa najvišom ocenom i nastavlja da se usavršava u Bremenu kod Profesora Aleksandra Bejlija, a od 2010. je na Master studijama u Detmoldu u klasi Profesorke Ksenije Janković. Godine 2011. postaje vođa Čelo Ansambla iz Detmolda sa kojima redovno nastupa kao solista, izvodeći i dela koja je sam napisao. Njegovo delo ’’Suite Baroque’’ je propraćeno sjajnom kritikom u Bundeškim novinama. Godine 2012. osvaja Grand Prix na takmičenju u Madridu i prvu nagradu na GFF takmičenju za kamernu muziku. Nastupao je kao solista sa orkestrima i kao kamerni muzičar u Badenu, Berlinu, Madridu, Parizu.. Trenutno privodi kraju pisanje svoje prve opere.

Nema komentara

Odgovorite