Ruše kuću Đure Jakšića zbog saobraćajnice

- -
7

kuća đure jakšićaKuća u kojoj je ovaj srpski pesnik i slikar stanovao dve godine, dok je predavao u kragujevačkoj gimnaziji, biće srušena, a na njenom mestu, prema najnovijim planovima nadležnih, naći će se saobraćajnica.
Slavica Đorđević, pomoćnica gradonačelnika za kulturu, kaže da će se na tom mestu naći i obeležje posvećeno poznatom umetniku.
Česma ili bista Đure Jakšića uz stavljanje i prigodne table o podacima kada je boravio u Kragujevcu bila bi solidan način da obeležimo prisustvo takvog jednog pesnika i slikara u Kragujevcu – smatra ona.

Rušenje kuće Đure Jakšića prvi put se pominje 2009. godine. Od tada u lokalnoj samoupravi tvrde da se stručna javnost saglasila da kuća u kojoj je poznati romantičar stanovao nema značaj da bi bila pod zaštitom države kao spomenik kulture. Prvo se govorilo da će tu nići replika kuće, potom stambeno-poslovni objekat, a najnoviji plan je – ulica.

Kragujevac, prva prestonica moderne Srbije, bio je stecište mnogih znamenitih ljudi. Međutim, obeležja koja bi trebalo da podsećaju na to vreme izostala su ili su uništena.

Kuća u kojoj je dve godine proveo rodonačelnik socijalističkog pokreta u Srbiji Svetozar Marković nije srušena, ali je uprava Narodnog muzeja iz dvorišta uklonila njegovu bistu. Objekat se sada zove kuća “prote Miloja Barjaktarevića”.
Nova stambeno-poslovna zgrada zamenila je porodičnu kuću akademika Dragoslava Srejovića u kojoj je živio do polaska na Fakultet.
Na ulazu u zgradu danas stoji samo gipsana figura poznatog “Lepenka”, simbola arheološkog nalazišta svetskog značaja čijim iskopavanjem je rukovodio Srejović.
O tome kako ne izgubiti identitet u borbi modernog i tradicionalnog Kragujevac bi možda trebalo da uči od gradova poput Beča.
U ovom gradu je obeležena je i zgrada u kojoj je poljski kompozitor Frederik Šopen živio svega šest meseci.

Izvor: Blic, Foto: N. Raus

7 Komentara

  1. Pa, ono, bitno da na sav glas brujimo kako smo Prva prestonica moderne Srbije, a ovako se ophodimo prema istoriji grada.

    Cesma? Dajte ljudi…

  2. Ova fotografija je stara najmanje 7-8 godina, danas je ogradjena tako da je sužen trotoar jer je ne bezbedno prolaziti pored te kuce. Danas je to samo jedno ruglo koje ruži grad. Treba naći krivce zbog čega nije ta kuća održavana a nesporno je rusenje jer je to neizbežno. Takođe treba utvrditi šta tu graditi, a mislim da je idealnno i moralno rešenje izgraditi repliku iste kuće sa svim obeležjima i natpisima.

  3. Ok, ako mora da se rusi zarad progresa… Slazem se da tu treba postaviti neko obelezje, bistu, mozda najbolje, a moj predlog je i da se ta, buduca ulica, zove Djura Jaksica. Nije mi samo jasno, kad smo kod odbrane nasih vrednosti u pitanju, zasto je nestala bista u Donjoj Sabanti, mestu gde je nekada bila prelepa manifestacija “Liparski dani”, posvecena bas boravku ovog pesnika, slikara i boema, gde je i uciteljovao na poziv, tada naprednih mestana tog kraja koji su ga placali jer su zeleli skolovanu decu…

  4. Vidim da je B92 podstakao gradske “intelektualce” da brane takzvanu kucu Djure Jaksica u kojoj je on ziveo cirka dve godine,a i iz nje je isteran jer nije placao kiriju. Ta kucerina nikada nije bila pod zatitom kao spomenik kulture.Zanimljiva je ova koordinirana akcija b92 i gradskih kurotresina /polupismenih internet trovaca/ koji na svake dve godine izvlace ovu temu iz arhive dopisnistva ove tv i to uvek u jeku politickih akcija Ds/sna-a.Zabole njih za Djuru, pola od njih i ne zna ko je u pitanju, bitno je da se talasa…Da je ziv,Djura bi ih oterao u PM, jer je u Kragujevac bio prognan po kazni,pa mu ovaj grad nije ostao u lepom secanju.

  5. Kuća nema status spomenika kulture, jer Zavod za zaštitu spomenika nije našao elemente da bi sporan objekat uvrstio u kulturnu baštinu. U stanju u kojem je, kuća je ruglo i opasnost. To je fakat, kao što je fakat da se u ovoj zemlji baš sve mora ispolitizovati.

  6. Po mom misljenju i treba da je ruse i to sto pre,jer je leglo pacova i zmija,druga stvar ziveo u njoj dve godine,jaka stvar,kada je svima toliko “stalo”do te kuce dajte onda neki dinar da se renovira i uselite jednu porodicu SUMADINACA koja nema krova nad glavom(a ima ih mnogo u Kragujevcu)makar da sluzi necemu.Smatram da sam sto posto u pravu.A neko ako hoce da se na neki nacin priseca Djurinog stvaralastva ili sta vec NErusenjem Djurine kuce neka ide na Lipar itd…

Odgovorite