Ratko Divjak kvartet u petak u SKC-u

- -
0

Koncert Ratko Divjak kvarteta biće održan u petak, 2. avgusta, na Letnjoj sceni kragujevačkog SKC-a u 22 časa.

Ratko Divjak, legendarni džez bubnjar, koji je karijeru počeo u rok muzici, ostaće upamćen kao bubnjar popularne jugoslovenske grupe TIME sa kojom je postigao velike uspehe. Zanimljivo je da je punu afirmaciju stekao tek u Ljubljani, iako je u Zagrebu proveo značajno razdoblje na početku rada u džez muzici.

Džez bubnjar je postao posle studija na Institutu za džez u Gracu. Krajem 1973. godine odlazi u Ljubljanu i postaje član “Plesnog orkestra RTV Ljubljana” koji kasnije prerasta u Big Band RTV Slovenija sa kojim je redovno nastupao na ljubljanskim džez festivalima, kao i džez festivalima širom Evrope.

Milan Stanisavljević je rođen u Kragujevcu, gde je završio nižu i srednju muzičku školu. Diplomirao je na FMU u Beogradu u klasi profesora Rastislava Kambaskovića. Posle završene klasične akademije, upisuje džez akademiju u Gracu. Prvu ploču“Awakening”, koja je dobila odlične kritike na džez portalu All About Jazz, izdaje 2011. godine. Svoju drugu ploču pod nazivom “Soundquest” izdaje za austrijsku izdavačku kuću Barnette Records koju vodi priznati američki pijanista Rob Bargad. Sa suprugom je 2019. godine snimio CD sa Big Bendom RTV Slovenija pod nazivom “You & I and the Music”. Od 2012. radi kao profesor džez klavira na Konzervatorijumu za muziku i baletsku umetnost u LJubljani.

Adam Klemje rođen 1976. godine u Novom Sadu. Posle završene srednje muzičke škole Isidor Bajić u Novom Sadu na Odseku za klarinet, nastavio školovanje na Univerzitetu za muziku i primenjene umetnosti u Gracu u Austriji. Godine 2005. je dobio titulu magistra umetnosti – džez saksofonista. Za vreme studija u Gracu je dobio stipendiju od austrijskog ministarstva kulture, za studije na prestižnoj Sibelius Akademiji u Helsinkiju u Finskoj. Posle povratka iz Finske, nastupao sa legendom austrijske džez scene gitaristom Karl Ratzerom i izdao CD sa sarajevskom džez grupom Minority. Nastupao je sa sjajnim muzičarima kao što su Dennis Rowland, Gianni Basso, Lee Harper Little Big Band, Karl Ratzer, Barbara Hendriks, Ladislav Fidri. Ima svoj bend Adam Klemm Banda, sa kojim je izdao prvenac Hot Coolen za nezavisnu izdavačku kuću Sensor Records 2007. godine.

Fedor Ruškuc je rođen u Novom Sadu. Studirao je kontrabas u Gracu (AUT) i Kelnu (GER) odakle je i počeo sa radom sa velikim brojem ansambala i muzičara kao što su Keith Copeland, Dennis Rowland, J. D. Walter, Bernd Konrad, Uwe Plath, Ferenc i Magnus Mehl, Ryan Carniaux.. Osvojio je brojne nagrade na internacionalnim takmičenjima sa Ferenc i Magnus Mehl kvartetom kao i sa kvartetom East Affair, čiji je i danas stalni član. Na takmičenju „Jimmy Woode Award“, 2008. godine, proglašen je za najboljeg basistu. Od 2010. živi i radi u Novom Sadu gde je jedno vreme vodio Big band džez omladine Vojvodine. Snimio je oko dvadeset CD izdanja u zemlji i inostranstvu a pojavljuje se i u filmu o „World Music“ u produkciji WDR-a „Global-Lokal“. Do sad je nastupao širom Evrope kao i u Rusiji i Indoneziji.

Sudeći po renomeu Ratko Divjak kvarteta Kragujevčani će imati jedinstvenu priliku da uživaju u sjajnom muzičkom događaju na Letnjoj sceni SKC-a u petak 2. avgusta.

Nema komentara

Odgovorite