“Prostori” Sandre Košić širi od onoga što čula mogu da opaze

- -
0

mostovibalkanaU galeriji „Mostovi Balkana“ večeras će u 19 sati biti otvorena izložba slika i crteža “Otvoren prostor“ autorke Sandre Košić.

Autorka je rođena 27. decembra 1986. godine u Novom Sadu. Godine 2006. upisala je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, na odseku za slikarstvo, u klasi profesora Vlada Rančića. Godine 2010. diplomirala je na Akademiji umetnosti u klasi istog profesora.

Završila je master studije na predmetu crtanje u klasi profesorke Jelene Trpković 2012. godine. Zaposlena na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na predmetu Metodika likovne kulture kao stručni saradnik. Imala je veći broj samostalnih i kolektivnih izložbi, dobitnik je nagrade za postignut uspeh u školskoj 2006/2007 godini, Univerzitet u Novom Sadu. Član udruženja SULUV-a od 2012. godine.

– Priroda je beskrajna, neizmerna vasiona koju zelimo da shvatimo, istrazimo.
Sve, od letnjeg povetarca do razbesnele vatre u unutrašnjosti zvezda, sazdano je od svega nekoliko vrsta čestica, sitnih, a toliko značajnih. Pojavni svet u kom se nalazimo, nastao bez ljudskog uticaja, sačinjen je od beskrajno snažne materije koja me nagoni na daleko šire shvatanje prostora od onog što čula mogu da opaze.

Prostor predstavlja osnovnu i dominantnu ideju nadograđenu brojnim likovnim elementima. Sloboda u ovom slučaju opisana u liniji i različitim površinama iako uokvirena formatom, preneta u dimenziju crteža izlazi iz tih okvira i prodire dalje u prostor vizuelnom čulu nedostupan. Bez straha od širine, sveukupnog utiska prostora koji mrvi svojom beskonačnošću, uzimam samo delić horizonta i prevodim na svoj likovni jezik. Pronašla sam svoje mesto u čistom, neiscrpnom, beskrajnom. – Sandra Košić

Nema komentara

Odgovorite