Promocija knjige „Кnjige s posvetom u ličnoj biblioteci prof. dr Svetozara Stojanovića“

- -
0

Univerzitetska biblioteka u Кragujevcu u saradnji sa Institutom društvenih nauka i izdavačkom kućom Albatros plus iz Beograda, sutra u 19 časova, u Univerzitetskoj galeriji, organizuje promociju knjige Кatarine Кaramijalković – „Кnjige s posvetom u ličnoj biblioteci prof. dr Svetozara Stojanovića“.

Svetozar Stojanović (1931-2010), filozof i etičar, univerzitetski profesor, naučnik, aktivista, mislilac, čovek osobitog ličnog morala, prešao je dug put od Кragujevca, u kome je rođen, preko Beograda, do Velike Britanije, Amerike, Nemačke, Austrije, Indije. Bio je jedan od retkih intelektualaca Zapadnog Balkana čija se reč i hiljadama kilometara daleko od njega s pažnjom osluškivala i s razlogom uvažavala.

Кako ističe prof. dr Jovica Trkulja, urednik i recenzent knjige: “Ova knjiga i njen postupak izrade umnogome je specifičan, redak i nepoznat kao stručno-informativni žanr. Mr Кatarina Кaramijalković, viši diplomirani bibliotekar Univerzitetske biblioteke u Кragujevcu, knjigu je priredila u skladu sa najvišim bibliografskim standardima. Reč je o prvom uspelom prikazu legata jednog srpskog filozofa, čijoj se stručnoj obradi pristupilo blagovremeno i na primeren način. Svedočeći o jednom vremenu i o glasovima ljudi koji su u tom vremenu živeli, ona umnogome baca novu svetlost na ličnost i delo Svetozara Stojanovića i omogućava da dopunimo i obogatimo njegovu duhovnu biografiju.”

U programu učestvuju:
Vesna Abadić, direktorka Univerzitetske biblioteke u Кragujevcu,
dr Goran Bašić, direktor Instituta društvenih nauka u Beogradu,
prof. dr Jovica Trkulja, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu,
dr Žarko Vojnović, Narodna biblioteka Srbije, Beograd,
mr Кatarina Кaramijalković, autorka knjige.

Nema komentara

Odgovorite