Prijem za članove “Udruženja pisaca Kragujevac”

- -
0

prijem udruženje pisacaČlan Gradskog veća za obrazovanje, informisanje i kulturu Dragoslav Milošević i pomoćnik gradonačelnika za oblast kulturne baštine i i uređenje grada Slavica Đorđević organizovali su danas prijem za članove “Udruženja pisaca Kragujevac”. Prijem upriličem povodom obeležavanja šeste decenije postojanja ovog Udruženja ali i zbog osvojenih nagrada u proteklom periodu.

– Pesnik kragujevačkog Udruženja, Golub Jašović, na “Pesničkom maratonu“ održanom u biblioteci “Slovo“ u Lapovu, osvojio je prvu nagradu za pesmu “Tren“ dok je pesnikinja Emilija Živojinović osvojila drugu. Ovo takmičenje održava se po petnaesti put, i iz godine u godinu raste a učestvuju pesnici iz svih gradova Srbije. Ove godine publici su se predstavili članovi tri književna kluba iz Kragujevca a pesnici našeg kluba uzeli su prve dve nagrade – istakao je predsednik Udruženja pesnika Kragujevac, Radenko Bjelanović.

Na konkursu na kome je učestvovalo preko 1500 učesnika pesnici “Udruženja pisaca Kragujevac” osvojili su nagradu “Zlatno pero Rusije“ a to su Radmila Ristić, Milan Vuković i Vladimir Jagličić. Urednik Udruženja, Zoran Petrović, nedavno je osvojio nagradu “Miloš Crnjanski“ za roman “Kamen blizanac“. Ove godine prestižnu nagradu “Filip Višnjić“ osvojio je i Vladimir Jagličić.

Veoma je važno istaći da naša kulturna politika nije vezana samo za ono što se stvara u ustanovama kulture, kroz određene konkurse i finansiranje već imamo inicijativu u davanju prostora i podržavanju programa, u radu udruženja koja zavređuju pažnju, predstavljaju grad i imaju veliki broj članova. Takvo je upravo ovo Udruženje koje obeležava šestu deceniju postojanja i u veoma teškim uslovima opstaje i stvara. Grad će uvek podržavati rad udruženja jer njegovi stvaraoci aktivno učestvuju u kulturnoj ponudi Kragujevca i istovremeno predstavljanju naš grad na užem i širem području, istakla je Slavica Đorđević, pomoćnik gradonačelnika.

Udruženje osnovano krajem 1953. godine sa imenom “Književni klub Kragujevac” danas broji preko 70 članova. Pesnici, pripovedači, prevodioci, satiričari – entuzijasti prošli kroz mnoga iskušenja ali ipak opstali i u najtežim vremenima. Jedini benefit stvaranja je lična sreća, toga svesni članovi udruženja nastavili su da predstavljaju intelektualnu i stvaralački snagu društva.

Nema komentara

Odgovorite