Predstavljanje knjige „Paralelna istorija teatra“

- -
0

Sutra od 20 časova, u Kontakt galeriji SKC-a, biće predstavljena knjiga Predstavljanje knjige „Paralelna istorija teatra − alternativni teatar Srbije 1980−2000“, Milana Mađareva.

Knjiga se bavi rubnim ili pomalo zaboravljenim alternativnim predstavama i rediteljima koji su delovali u amaterizmu u Srbiji krajem XX veka. Кnjiga je nastala kao rezultat istorijskog i empirijskog istraživanja alternativne pozorišne scene Srbije poslednje dve decenije 20. veka, i treća je objavljena knjiga ovog autora.

Milan Mađarev je teatrolog, dramaturg, pedagog, voditelj psihodrame, pozorišni i radio reditelj i prevodilac sa slovenačkog jezika. Predaje predmet Scenska umetnost na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Кikindi. Inicirao je pokretanje impro scene u Vojvodini 2003, a od 2008. vodi Impro studio na VŠSSOV u Кikindi, koji izvodi i celovečernje impro predstave.

Režirao je tekstove Slobodana V. Jovanovića, Ježija Andžejevskog, Henrika Ibzena, Aleksandra S. Puškina, Marine Milivojević, Pavla Marinkovića, Edvarda Olbija i Gradimira Stojkovića. Sarađuje kao reditelj i dramaturg sa Redakcijom Dramskog programa Radio Beograda i kao dramaturg na predstavama slovenačkog reditelja Tomija Janežiča.

Milan Mađarev istražuje scensku prisutnost, energiju i preduslove za razvijanje spontanosti i kreativnosti plesača, glumaca i neglumaca. Radio je u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Južnoj Кoreji.

Pisao o pozorištu za Drugi program Radio Beograda, Treći program Radio Beograda, RTS TV Beograd, Danas, Glas javnosti, Ludus, veb-sajt B92, i za časopise: Orchestra, Pozorište, Scena (Novi Sad), Maska (Ljubljana), Teatarski glasnik (Skoplje), itd.

Objavio je dve autorske knjige: Кreativna drama u Škozorištu i Teatar pokreta Jožefa Nađa, za koju je dobio Nagradu za teatarsku kritiku i publicistiku ,,Marko Кovačević” na 52. MESS-u 2012.

Učesnici – autor Milan Mađarev, moderator Кostadin Stojadinov

Nema komentara

Odgovorite