Pozorišna diva Milena Dravić dobitnica Statuete Joakim Vujić

- -
0

milenaKnjaževsko-srpski teatar dodelio je Statuetu „Joakim Vujić“ za 2013. godinu  glumici Mileni  Dravić. Statueta se svake godine za Dan teatra – Sretenje svečano uručuje laureatu za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji.

Ovogodišnji žiri za dodelu Statuete „Joakim Vujić” bio je u sastavu: Nebojša Bradić, reditelj i umetnički direktor kragujevačkog pozorišta (predsednik žirija), glumac Vlastimir Đuza Stoiljković (prošlogodišnji laureat Satuete „Joakim Vujić”), mr Vojo Lučić, direktor kragujevačkog Teatra, Marija Soldatović, dramaturg KST-a i Miloš Krstović, glumac kragujevačkog pozorišta.

U obrazloženju žirija, između ostalog, stoji sledeće:

Glumačko trajanje u pozorištu,  na filmu i televiziji,  potvrdilo je osoben dar, lepotu i harizmu Milene Dravić. Svestranost njenog glumačkog umeća prepoznata je i visoko cenjena  u različitim žanrovima: od najfinijeg psihološkog nijansiranja lika u drami, bravurozne minijature i improvizacije u komediji,  do potresne upečatljivosti krupnog plana na filmskom platnu i televizijskom ekranu.

Milena Dravić je, bez sumnje, svojom karijerom i darom obeležila istoriju srpskog glumišta druge polovine 20. i početka 21. veka.

Prvu ulogu odigrala je u filmu „Vrata ostaju otvorena“ Františeka Čapa (1959.), čime je započela izuzetna glumačka karijera na velikom platnu: Milena Dravić je sarađivala sa više od trideset reditelja svih generacija, neprekidno igrajući uglavnom glavne uloge u više od pedeset filmova najrazličitijih žanrova. Postala je tako jedan od glumačkih postulata srpske kinematografije, što je ovenčano velikim brojem nagrada u zemlji i inostranstvu (dve Zlatne i pet Srebrnih arena na Festivalu u Puli, Zlatna ruža u Veneciji, Kanska nagrada, „Prva dama jugoslovenskog filma” u Nišu, prvi dobitnik Nagrade „Pavle Vujisić” za doprinos domaćoj kinematografiji…).

Prvu pozorišnu ulogu je odigrala 1971. godine u “Ateljeu 212” u predstavi „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” Bore Ćosića u režiji Ljubomira Draškića. Odmah potom dobija ulogu u komadu „Lulu” Frenka Vedekinda, „Kod lepog izgleda” Edena Fon Horvata, u režiji Paola Mađelija, zatim ulogu Juce u „Kir Janji” u režiji Dejana Mijača, „Čudo u Šarganu” Ljubomira Simovića u režiji Mire Trailović. U komadu Jelice Zupanc „Crnjanski ili lako je Andriću” igra jednu od glavnih uloga uz veliku Rahelu Ferari.

Glavnu ulogu uz Petra Božovića i Dragana Nikolića igra u „Dekameronu” u režiji čuvenog evropskog reditelja Roberta Ćulija.

Sa predstavom „Ptic i ptica” Slobodana Stojanovića, režija Dejan Mijač, sa Draganom Nikolićem, započinje saradnju sa Zvezdara teatrom. Igra u predstavama  „Urnebesna tragediji” Dušana Kovačevića, „Kako potamaniti gamad” Novice Savića „Lari Tompson – tragedija jedne mladosti” Dušana Kovačevića.

Njena monodrama „Milena u svetu muškaraca” Dušana Radovića a u režiji Miloša Radović imala je mnogo uspeha, a gostovala je u Sloveniji, Makedoniji, Kipru, Budimpešti, Beču, Njujorku, Torontu, Vankuveru.

Milena Dravić nije samo „prestonička” zvezda; u Kruševačkom pozorištu igra u Joneskovoj „Ćelavoj pevačici”, u režiji Jagoša Markovića. Potom, 2000. godine dobija poziv da svojim učešćem u predstavi „Bokeški D-mol” Stevana Kopriviceu režiji Milana Karadžićapomogne stvaranju jednog novog pozorišta u Tivtu. Predstava postiže ogroman uspeh. Početkom 2004. godine sprema ulogu u predstavi Tivatskog pozorišta „Jelena Savojska”.

Uloga Mod u kultnom komadu Kolina Higinsa „Harold i Mod” u režiji Milana Karadžića, u Beogradskom dramskom pozorištu, dobila je izuzetne pohvale i od kritike i od publike.

Milena Dravić je dobitnik mnogih pozorišnih priznanja, uključujući dve Nagrade „Ćuran” na festivalu Dani komedije u Jagodini i  Nagrade „Žanka Stokić” koja se dodeljuje za celokupni životni umetnički opus i doprinos.

Statueta „Joakim Vujić” nagrađenoj glumici Mileni Dravić, biće svečano uručena na Velikoj sceni kragujevačkog Teatra, na Dan pozorišta – Sretenje, 15. februara, kada će takođe biti dodeljena i ostala priznanja ove kuće: Prsten „Jaokima Vujića” i godišnje nagrade KST-a.

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite