Poljsko – srpsko veče folklora

- -
0

Večeras od 20 sati biće održana manifestacija Poljsko – srpsko veče folklora u svečanoj sali PMF-a. Kragujevčanima će se predstaviti Regionalno folklrono društvo “Podhale-grupa spiska iz Jurgova“, kao i Regionalno folklrono Folklorno društvo “Kolo” Bjalsko Bjala.

Jurgov je gradić koji u južnom delu Poljske na 760 metara nadmorske visine, a pripada malopolskoj pokrajini, oblasti Bukovini Tatzanskoj u regionu Zakopana.

Regionalno folklrono društvo “Podhale-grupa spiska iz Jurgova” osnovano je 1953. godine, a u 2013. slavi 60 godina postojanja. Deluje pri Bukovjanskom centru za kulturu, te Udruženju “Stara Fara”. Članovi su uzrasta od 18 do 30 godina. Na svom repertoaru imaju auatentične igre spiskog regiona: čardaše, polke, mazura, figle, hajdučka kola, staru babu i dr. Izvode i jurgovske običaje kao npr. “tkanje lana”. Za svoj rad društvo je dobilo brojna priznanja od kojih ističu : “Zlatno srce” na festivalu poljskih brđana u Živbjecu, “Srebrnu sjekiricu” na velikom međunarodnom festivalu folklora – Zakopane. Učestvovali su na svim važnim državnim smotrama u skoro svim evrposkim zemljama.

Regionalno folklrono Folklorno društvo “Kolo” Bjalsko Bjala deluje pri Centru za estetsko vaspitanje im.Wiktorii Kubisz. Osnovnao je 1984.godine i njegov uspešan rad je vezan za gospodina Avdyila Murteza koji je pri Centru pedagog i koreograf, a koji je inače dugogodipnji igrač folklora i koreograf. Specifinost ovog društva je što je to jedino omladinsko i dečije društvo u Poljskoj koje gaji i prezentuje igre naroda balkanskog poluostrva. Članovi su uzrasta od 10 do 20 godina. Na svom repertoaru imaju igre iz svih regiona Balkana. Učestvuju na svim državnim i međunarodnim smotrama amaterskih društava u Poljskoj. Gostovali su u Srbiji, Hrvatskoj i mnogim drugim Balkanskim i evrpsokim zemljama. Od mnogobrojnih nagrada ističu nagaradu za verno i autentično prezentovanje na sceni “balkanske ženske igre” na 7. Evropskim susretima folklora u Poljskoj 2009. godine.

Akademski folklorni ansambl “Svetozar Marković” – SKC Kragujevac takođe će biti učesnik manifestacije.

Nema komentara

Odgovorite