Počeo XIII JoakimInterFest

- -
0

“Teatar, to je sada“ – slogan je 13. Međunarodnog pozorišnog festivala JoakimInterFest na kome se prve večeri, ljubiteljima pozorišne umetnosti u Kragujevcu predstavio “Permski akademski Teatar“ iz Rusije komadom “Mesec dana na selu“ Ivana Turgenjeva.

U prisustvu predstavnika grada Kragujevca, žirija i učesnika ovogodišnjeg festivala, kulturnih poslenika i ljubitelja pozorišta, 13. JoakimInterFest otvorio je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Žiri u sastavu Zijah Sokolović, glumac, Ivana Vujić, reditelj i Jelena Janjatović, kostimograf ocenjivaće šest predstava pozorišta iz Rusije, Slovenije, USA, Hrvatske, Republike Srpske i Srbije koje je selektovao Miloš Latinović, književnik.

“Slogan “Teatar, to je sada“ sam izabrao nevezujući ga za ono što će se videti na ovogodišnjem festivalu. Ovaj slogan je znak, signal, svetlo ispred jednog umetničkog žanra koji je neponovljiv. Kad ulazite u pozorište vi ulazite u reku, a kad uđete u reku nikada ne ulazite u istu vodu. U pozorište uvek ulazite prvi put. Izložbene postavke možete pogledati više puta, filmove u bisokopu a posle i kod kuće takođe, knjigu možete pročitati više puta, a u pozorište uvek dolazite prvi put i zbog toga je ono neponovljivo. Verujem da će ovih šest predstava biti neponovljivo iskustvo i da će ih se publika rado sećati”, kazao je Latinović na svečanom otvaranju 13. JoakimInterFesta u Kragujevcu.

U toku sedmodnevnog JoakimInterFesta do 15. oktobra pored predstava, za koje su sve karte već prodate, organizator Knjaževsko srpski teatar uz podršku grada Kragujevca, pripremio je prateći program za koji takođe vlada veliko interesovanje. Biće to dve radionice člana žirija Zijaha Sokolovića jedna za glumce, druga za publiku, zatim promocija monografije Dare Džokić, koja će uz autora Tatjanu Nježić biti gost “Večeri u čast glumca“ kao i promocija izdanja Sterijinog pozorja na kojoj će gost biti direktor Miroslav Radonjić. U čast nagrađenih sedme večeri 15. oktobra, glumački ansambl “Ateljea 212“ odigraće pedstavu “Moja ti“ Olge Dimitrijević u režiji Aleksandra Milavića Dejvisa.

Nema komentara

Odgovorite