Počeo XIII Festival kamernih horova

- -
0

Na stepeništu ispred Prve kragujevačke gimnazije svečano je otvoren XIII Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala. Festival koji se od 1995. godine održava bijenalno, ovoga puta traje do 23. avgusta.

Tokom pet dana horovi iz različitih delova Evrope nastupaće na različitim lokacijama, u Galeriji Narodnog muzeja, Prvoj i Drugoj kragujevačkoj gimnaziji i Staroj skupštini. Festival je zvanično otvorila Radmila Smiljanić, operska primadona.

Ona je rekla da joj je čast da bude deo projekta i istakla da će u narednih nekoliko dana zajedno sa publikom, horistima i dirigentima uživati u deljenju i stvaranju novih emocija kroz horske izvedbe.

“Pevanje je lek i radost duše, jer duša je ta koja peva, a najlepše što donosi su skladni zajednički otkucaji srca kroz hor, svi strahovi i uspesi, emocije dele se u horskom izvođenju”, rekla je primadona Smiljanić i istakla da je zadovoljstvo što se iz godine u godinu sve veći broj umetnika izražava u horskom pevanju.

Nakon svečanog otvaranja segmetnima nastupa predstavili su se svi horovi, učesnici festivala, a prve festivalske večeri u sali Prve kragujevačke gimnazije nastupio je mešoviti kamerni hor Sonja Marinković iz Novog Sada. Pod dirigentskom palicom Dunje Deurić, program pod nazivom ”S Mokranjcem u svet” izvedene su horske kompozicije duhovne muzike.

Večeras na istoj lokaciji programom “Zvučna boja Anadolije” predstaviće se Ankarski polifoni hor iz Turske kojim će dirigovati Nilgun Tuzkaja.

Nema komentara

Odgovorite