Otvorena izložba slika Bojana Otaševića

- -
0

bojan otasevicU Galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu, juče je otvorena izložba slika kragujevačkog umetnika Bojana Otaševića „Razgovori sa prijateljima“.

U prisustvu velikog broja zvanica, koji u Kragujevcu borave povodom obeležavanja 6. maja Dana grada izložbu je otvorio dr Draško Ređep, književni i likovni kritičar i počasni građanin grada Kragujevca, koji je rekao da je ova izložba veliki neoprostivi, ali u toliko značajniji lek od smrti, od samoće od jednog plamena koji je moguće uvek i iznova drugačije pokazati, a da je Bojan Otašević reprezentativno jedno od vrhunskih imena našeg srpskog i evropskog slikarstva danas i ovde.

Na otvaranju izložbe govorio je i predsednik Skupštine grada Kragujevca Saša Milenić.

– Svečanost je prilika da iznesemo najlepše svoje lice pred javnost, tako i izložba kragujevačkih umetnika u ovako svečanim povodima nisu toliko prilika za njihovu afirmaciju, jer izbor i pada na one koji su afirmaciju već stekli, nego je prilika da razumemo nas, naše sugrađanstvo i razlog za život u Kragujevcu – kaže Saša Milenić.

Bojan Otašević je jedan od najreferentnijih srpskih umetnika srednje generacije, profesor FILUM-a u Kragujevcu Odseka za primenjenu i likovnu umetnost a ove godine stekao je zvanje doktora umetnosti.

Autor postavke „Razgovori sa prijateljima“ Tatjana Milosavljević, inače muzejski savetnik ističe da su sada umetnikova životna, profesionalna i pedagoška iskustva na vrhuncu, i da je ovo jedna reprezentativna izložba koja se može predstaviti samo u velikom izložbenom prostoru, kao što je Galerija Narodnog muzeja. Svoj karakterističan, prepoznatljiv motiv-ljudski lik i telo, Otašević je uspeo da prevede iz svoje osnovne likovne discipline –grafike- u slikartsvo.

– Moje grafike nastajale su kao odgovor na ove slike. Dok radim sliku i dok se boja suši, radim grafiku sa istom tematikom, i to je moj put. Slike nisu nastajale brzo, ali je izlaganje grafika u Srbiji mnogo jednostavnije, nego izlaganje slika velikog formata. Kada sam počeo rad na velikim formatima, zamišljao sam kako bi one stajale u ovom prostoru, jer je meni imperativ izložba u Kragujevcu u jednoj reprezentativnoj galeriji kao što je Galerija Narodnog muzeja, a ona vam omogućava da svoj rad pogledate sa 20 metara rastojanja. Moja izložba je ustvari i preporuka kolegama i studentima, da moraju da iskoriste prednost koju Kragujevac ima i da uvek imaju na umu da u svom životu naprave izložbu u Galeriji Narodnog muzeja – ističe Bojan Otašević.

Slike kragujevačkog umetnika Bojana Otaševića u Galeriji Narodnog muzeja biće izložene do 20. juna.

Nema komentara

Odgovorite