“Organski prostori” Olje Nonković u SKC-u

- -
0

olja n beli vencacSutra će u 20 sati u galeriji SKC-a biti otvorena izložba pod nazivom “Organski prostori” umetnice Olje Nonković.

Olja Nonković je rođena 30. marta 1987 u Kninu. Od 2002. do 2006. pohađala je Tehnoart Beograd – školu za mašinstvo i umetničke zanate, smer za konzervaciju i restauraciju kulturnih dobara. Godine 2010. diplomirala je na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek nastavnik likovne kulture. Godine 2012. završila osnovne akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek vajarstvo. Trenutno  na drugoj  godini  master  akademskih  studija vajarstva u klasi profesora Mrđana Bajiċa. Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama i likovnim kolonijama.

Kroz te eksperimente došla sam do koncepta koji  je negde  kroz  formu, cepanja  forme i  prazne prostore  opet  negde  postao  priča  o organskom  i  telesnosti. Ta telesnost u mojim radovima  se  provlači kroz apstrakciju i nema tu očiglednu prepoznatljivost,  ali je svakako prisutna. Donekle, ta organska forma me  nije uspela odvesti potpuno u apstrakciju, iako je apstrakcija ovog puta bila glavna tema mog istraživanja. Baveći se različitim likovnim tehnikama i elementima u crtežu sam održala  jedinstvo u raznovrsnosti, jer  ja kao crtač nikada nisam bila sklona minimalizmu, iako je u ovoj seriji prisutno svođenje forme  na jednostavne oblike. Centrifuga cikličnih oblika, koja se pojavljuje na nekolicini crteža, ima određenu dozu ekspresije koju sam posle prevodila u skulpturu.  Krug predstavlja veliki izvor inspiracije za mene. Krug simboliše  početak i kraj, a iz njega često proizilazi prsten koji predstavlja večnost … zmiju koja jede samu sebe … tako i skulptura u mermeru karara predstavlja prsten. Ono iz čega sve proizilazi, pa se u isto vraća i završava što može biti gledano kao večni tok postojanja ovog sveta. – Olja Nonković

Nema komentara

Odgovorite