Odabrana dela za štampu 12. kola edicije “Prvenac”

- -
0

skcŽiri 12. kola edicije “Prvenac” Studentsko-kulturnog centra Kragujevac,  u čijem su sastavu Miljurko Vukadinović, Zoran Pešić – Sigma i Zoran Petrović, od pedeset i jedne rukopisne knjige prispele na ovogodišnji konkurs, jednoglasno je odlučio da se odštampaju sledeća tri dela:
-Zbirka kratkih priča Andreja Popov Miletić, autora, pod nazivom „Crtice“, i dve knjige pesama:
-„Beleške o mekom tkivu“,Danila Lučića, pesnika iz Beograda i
-„Nova utopija“, Tomice Ćirića, pesnika iz Pirota.
Sve tri predložene knjige odišu stvaralačkom svežinom i izrazitom individualnošću koja je uspela da ostavi lični pečat i na umetničkoj formi kojom su njihove stranice ispisane i organizovane, a zajedničko im je i to što se pomenuta potraga za ličnim identitetom i izrazom, u sva tri slučaja, odvija sa neskrivenim angažmanom da se daju validni odgovori o svom, odnosno našem, vremenu, što svaku književnost, uostalom, i čini relevantnom sa stanovišta epohe kojoj pripada i književne istorije.
Što se ukupnog utiska o radovima poslatim na ovogodišnji konkurs tiče, žiri je konstatovao visok nivo kvaliteta najvećeg dela rukopisa i sa zadovoljstvom ističe da je taj nivo iz godine u godinu sve viši. Naime, u većini ovih rukopisnih knjiga nedvosmisleno je pokazano zavidno umeće i književna zrelost, čak i onda kada životno iskustvo nije dovoljno bogato da prati literarnu ambiciju kojom se obrađuje tema.

Nema komentara

Odgovorite