Objavljena monografija “Milena Dravić – više od umetnosti”

- -
0

Iz štampe je izašla monografija “Milena Dravić – više od umetnosti“ koju kragujevački Knjaževsko srpski teatar objavljuje u ediciji “Joakimovi potomci“, a koja je pripadajući deo prestižne nagrade Statueta “Joakim Vujić“ čiji je laureat naša vrhunska glumica bila 2013. godine.

milena

Monografija, čiji je autor Tatjana Nježić u prvom delu, na preko 130 strana, donosi više od 50 priča, odnosno scena iz života velike dramske umetnice, a u drugom koji obuhvata još preko 100 strana kazivanja o Mileni Dravić (Duško Kovačević, Ljubomir Simović, Radoslav Zelenović, Puriša Đorđević, Dejan Mijač, Jagoš Marković, Milan Jelić, Goran Paskaljević, Dušan Makavejev, Milan Vlajčić, Milena Zupančić, Milan Karadžić, Stefan Arsenijević, Miloš Radivojević, Branka Petrić, Zdravko Šotra, Nenad Polimac, Aleksandar Milosavljević).

Ova raskošno ilustrovana monografija koja počinje pričom Milene Dravić o svom detinjstvu, a završava se izborom od tridesetak njenih naslovnih strana u raznim štampanim glasilima, svojevrsno je svedočanstvo o umetnici koja je svojim blistavim darom i raskošnim opusom iznedrila vrhunce kulturnog života i stvaralaštva ovih prostora.

Podsetimo, u obrazloženju nagrade “Joakim Vujić“, žiri u sastavu Nebojša Bradić reditelj i predsednik žirija, glumac Vlastimir Đuza Stoiljković (dobitnik Statuete “Joakim Vujić“ 2012.godine), Marija Soldatović, dramaturškinja, Miloš Krstović, glumac i Vojo Lučić, direktor Knjaževsko srpskog teatra je istaknuto:

“Glumačko trajanje u pozorištu, na filmu i televiziji, potvrdilo je osoben dar, lepotu i harizmu Milene Dravić. Svestranost njenog glumačkog umeća prepoznata je i visoko cenjena u različitim žanrovima: od najfinijeg psihološkog nijansiranja lika u drami, bravurozne minijature i improvizacije u komediji, do potresne upečatljivosti krupnog plana na filmskom platnu i televizijskom ekranu. Milena Dravić je, bez sumnje, svojom karijerom i darom obeležila istoriju srpskog glumišta druge polovine 20. i početka 21. veka.“

Nema komentara

Odgovorite