“Noć muzeja” u Spomen muzeju “21.oktobar”

- -
0

muzejSpomen muzej “21, oktobar” u “Noći muzeja” otvara vrata posetiocima koji mogu posetiti dva programa.

Na donjem nivou od 21.30 sati biće upriličeno otvaranje izložbe Mapa litografija  ”S poštovanjem Titu” autora Eda Murtića.

Edo Murtić (1921-2005.) je bio jedan od najznačajnijih i najuticajnijih hrvatskih slikara, koji je umetničko obrazovanje stekao i na zagrebačkoj i na beogradskoj akademiji likovnih umetnosti. Mapa litografija sadrži 12 grafičkih listova u boji, dim. 64 x 46cm, a na uvodnoj je kraći tekst sa originalnim potpisom umetnika. Nastala je 1986. godine, kada je i uručena Spomen muzeju „21. oktobar“ u Kragujevcu kao poklon grada Zagreba. Dela odlikuje karakterističan Murtićev stil, blistave, jarke, boje Mediterana, naglašena gesta i obilje svetlosti, sa motivima na granici realne slike i apstraktnih oblika.

Na gornjem nivou Muzeja posetioci mogu da pogledaju Multimedijalnu postavku na temu Kragujevačkog oktobra. Uz eksterni deo, vezan za niz spomenika u Spomen parku „21. Oktobar“, muzej sadrži i foto-arhivu, imena i poruke stradalih, kao i namenski ciklus „Kragujevac 1941.“ sastavljen od 27 slika Petra Lubarde.

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite