“Noć muzeja” u Kragujevcu (PROGRAM)

- -
0

I ove godine u Kragujevcu možete uživati u čarima “Noći muzeja”. Na više lokacija u gradu pripremljeni su zanimljivi sadržaji koje možete videti od 18 časova do jedan nakon ponoći.

Evo i kompletnog programa:

Oto Logo izložba
Muzej ”21. oktobar’

Za Muzej ”21. oktobar” u Kragujevcu vajar Oto Logo je uradio dve ambelmatske skulpture: ”Prodor na Istok” i ”Smrt mastodonta”. Na izložbi će biti prikazana dela iz umetnikove zaostavštine u vremenskom rasponu od 1950. do 1993. godine.

Otvaranje izložbe je u 20:30 sati.

Večernji obilazak Memorijalnog parka autobusom pod nazivom ’’Sećajte se mene moji’’, uz stručno vođenje kustosa za sve zainteresovane posetioce.

Stručno vođenje kustosa od 18 do 20 sati.

Znanje uvek pobeđuje
Prirodno matematički fakultet

Prirodno – matematički fakultet je od prošle do ovogodišnje Noći muzeja, postigao niz značajnih priznanja i pobeda. Najznačajnije je rangiranje na prestižnoj Šangajskoj listi iz oblasti Matematika (Za Šangajsku listu smo pripremili posebnu prezentaciju). Predloženi smo za Đurđevdansku nagradu iz oblasti nauke, čiju potvrdu očekujemo 6. maja, za Dan grada i koju ćemo takođe izložiti i pokazati posetiocima, kao još jednu pobedu. Instituti za fiziku, biologiju i ekologiju, hemiju, matematiku i informatiku će svako iz svojih oblasti prezentovati radove, eksponate i radionice gde će se kroz konkretne primere prikazati pobeda nauke i znanja. Cela postavka će biti interaktivna, posetioci će moći ne samo da budu puki posmatrači, jer ćemo imati timove profesora i istraživača koji će na licu mesta da odgovore na svako pitanje, aktiviraju mašinu, objasne postupak, ili ispričaju sve o izloženom eksponatu.

W
Kontakt galerija SKC u 20 sati

Akcenat je na izmeštanju crteža i grafike iz klasičnih, uobičajnih okvira preko eksperimentisanja i traganja kroz samu tematiku radova. Pojedini radovi su sublimat grafike i crteža u jednom rešenju čineći na taj način kombinaciju različitih, a srodnih tehnika, ujedno preispitujući odnose grafika-crtež, crtež-grafika.

Tematski, u svojoj osnovi rad se bavi razmišljanjem na temu ljudskih životnih apetita i zadovoljenju istih kroz razčlanjivanje, seciranje u metaforičkom smislu, prikazano kroz objekte svakodnevne konzumacije, glad biva preobražena u umetnost serviranu na tacni ili poslužavniku. Stvarna hrana, kao i veštačke/krpene zamene simbolično su prikazane kroz divljač. Kontrasti grubog i finog, pribor za sečenje naspram krhkog Wedwood porcelana. Beleg – kao znak obeležavanja neke površine … signifikacija je upečatljiva, bilo etiketirano, potpisano, (grafički) utisnuto ili jednostavno obeleženo, oko životinjskih gležnjeva ili na poleđini tanjira, ostaje zapečaćeno na radovima kao žig ili kartica sa praznim prostorom za novo utiskivanje/ispisivanje. Portretisanje priručnog materijala predstavljenog pedantno poređanog na poslužavniku, ulazak u materijalizaciju do tančina, hirurško zašivanje i ponovno povezivanje u celinu, jesu karakteristike ovih radova koji sadrže određenu dozu estetike vidljive kroz dekorativni prikaz u vidu dezena koji su podcrtani floralinim motivom.

Autorka izložbe Nađa Stamenović
Plakati filmskih klasika

Dom omladine, 19 sati

Izložba predstavlja izbor filmskih plakata iz kolekcije Slobodana Milovanovića Kaleta, urednika filmskog programa nekadašnjeg kragujevačkog “Šumadijafilma”. Filmovi poput “Prodavačice ljubičica”, “Amarkorda”, “Kuma”… ispunjavali su u prošlom veku kragujevačku gradsku dvoranu “Šumadija” (najveću bioskopsku dvoranu južno od Beograda) i bioskope “Pionir” i “Radnički dom” publikom, a njena srca osećajima. U današnjem vremenu sinepleksa i torenta, stari kragujevački bioskopi više ne rade, ali će se posetioci “Noći muzeja” preko filmskih plakata vratiti u vreme “pobedničkih” filmova, koji ostaju u istoriji.
Likovne kolonije “Buljarica”
Galerija Art

Za Noć muzeja kao i prethodnih nekoliko godina predstavljaju se radovi autora koji su bili gosti likovne kolonije Buljarica u maju XIX saziv i XX saziv u septembru. U malom primorskom mestu Buljarica (Crna Gora )od 2006. godine Galerija Art organizator je likovne kolonije koja godinama unazad okuplja eminentne međunarodne umetnike čija dela se izlažu ove godine, a koja su nastala u dva saziva prethodne.
Šuštanje poljupca
Galerija “Mostovi Balkana”

Otvaranje izložbe u 18 časova

“Šuštanje poljupca” sublimat je više likovnih segmenata. Okosnicu multimedijalne postavke predstavljaće slike velikog formata upotpunjene video radovima koji će korespondirati sa odgovarajućim slikama.

Kombinacija statičnih i pokretnih slika, tj. animacija, menja oblik i prostor slike čija poetika otvara novu priču o intenzitetu određenih trenutaka kroz težnju da se njihova slojevitost što jasnije opiše.

Autor: Vesna Knežević
Ljubavni oblici
Politehnička škola

Zajednička izložba tri mlade slikarke Milice Radović, Suzane Dželatović i Katarine Nedeljković. Završile su osnovne studije na FILUMU u Kragujevcu, u klasi profesora Željka Đurovića, trenutno su na doktorskim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Članice su ULUSA. Izlagale su na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

 

Mali veliki oblici kreativnosti
Kulturni centar UMMUS

Revijalna izložba likovnih radova dece nižeg školskog uzrasta nastalih na radionicama “Centra za likovno usavršavanje” u Kragujevcu

 

Mali likovni salon
Stvaranje u krugu

Izložba Stvaranje u krugu, akademskog slikara Nikosa Arvanitidisa, biće otvorena u Noći muzeja 19. maja u 19 časova. U prostoru će se kao deo postavke naći okrugle posude sa vodom, tako da će posetioci imati priliku da i sami intervenišu i oprobaju se u veštini “stvaranja u krugu”.

Skocentrisani u središtu kruga-energija, svetlost, umetničko nadahnuće, bivaju oslobođeni iu svom kretanju kroz prostor donose najrazličitije pojavnosti, koje u stvaralačkom činu, po sopstvenoj meri, artikuliše umetnik Nikos Arvanitidis.

 

Nema komentara

Odgovorite