Na današnji dan Ivo Andrić je primio Nobelovu nagradu (VIDEO)

- -
0

Na današnji dan 1961. godine velikan pisane reči, Ivo Andrić, u Stokholmu je dobio Nobelovu nagradu za književnost za roman “Na Drini ćuprija”. On je do dana današnjeg ostao naš jedini nobelovac.

Znam da nagrada može pripasti jednom čoveku, a čast koju ona čini proširujem na celu moju zemlju i na sve njene narode, govorio je Andrić na ceremoniji dodeljivanja u Koncertnoj dvorani u kojoj se, po tradiciji, uručuju Nobelove nagrade.

Moja domovina je zaista “mala zemlja među svetovima”, kako je rekao jedan naš pisac, i to je zemlja koja u brzim etapama, po cenu velikih žrtava i izuzetnih napora, nastoji da na svim područjima, pa i na kulturnom, nadoknadi ono što je neobično burna i teška prošlost uskratila. Svojim priznanjem vi ste bacili snop svetlosti na književnost te zemlje i tako privukli pažnju sveta na njene kulturne napore i to upravo u vreme kada je naša književnost nizom novih imena i originalnih dela počela da prodire u svet. Vaše priznanje jednom književniku te zemlje znači nesumnjivo ohrabrenje tom području, stoga nas ono obavezuje na zahvalnost i ja sam srećan što vam u ovom trenutku i sa ovog mesta, ne samo u svoje ime, nego i u ime književnosti kojoj pripadam, mogu tu zahvalnost jednostavno, ali iskreno da izrazim, govorio je Andrić.

Nekim ljudima publicitet godi, ali mene i od same pomisli na to spopadne strah. Ja sam posve bio propao. A kako i ne bih od onolike trke i novinara. Da je bilo po mome, radije bih otišao u Kinu i sačekao da prođe sav taj tutanj. Ali, nisam u pitanju bio samo ja, nego i dug prema zemlji i mom narodu. Videvši kako sam ubledeo, prijatelji su mi govorili: ti kao da ideš u aps, a ne po Nobelovu nagradu, ispričao je kasnije Andrić o atmosferi sa svečane ceremonije.

Najveće priznanje za pisanje – zlatnu medalju, povelju i ček na više od milion dolara – Andriću je uručio tadašnji kralj Gustav Adolf VI. U Koncertnoj dvorani bili su, između ostalih, premijer Tage Erlander i član Švedske akademije dr Andreas Esterling.

Andrić je nekoliko godina zaredom bio kandidat za Nobela. Vest da se njegovo ime našlo na listi besmrtnika književnosti obišla je svet 26. oktobra u 13.05 sati. Andrić se tog lepog jesenjeg dana, kao i obično, zatekao u šetnji u Beogradu. Kada se vratio kući na ručak, dočekala ga je grupa novinara, pisaca, prijatelja. U početku nije poverovao. Bio je zbunjen, kao dete, iako mu je tada bilo 69 godina.

Želeo je da se  sredstva od Nobelove nagrade upotrebe za unapređenje narodnih biblioteka u Bosni i Hercegovini.

Kada su ga znatiželjni novinari upitali šta namjerava da radi sada kada je postao slavan, bogat, kad se sve ovo završi, on je odgovorio da jedva čeka da se vrati svom jednostavnom životu: pisanju.

Radni dan je za mene najveći praznik, odgovorio je nobelovac.

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite