Mreža ustanova kulture u Kragujevcu

- -
1

Na sednici koja održanoj krajem juna, Skupština grada donela je odluku o formiranju Mreže ustanova kulture na teritoriji grada Kragujevca, čime se stiču uslovi da se programi i projekti u oblasti kulture finansiraju u većem obimu, ali i unapređuje rad i način funkcionisanja ustanova kulture u gradu.

S obzirom na to da Skupština grada ne donosi samo odluke i osnivačka akta o pravnim licima, već i odluke o načinu funkcionisanja ustanova, što Zakon o javnim ustanovama prepoznaje, umrežavanjem ustanova kulture postižemo da njihov rad bude funkcionalniji, kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Pri ustanovi “Koraci“ formiraće se zajednička služba koja će se baviti administrativno-tehničkim, upravno-pravnim i finansijsko-materijalnim poslovima za sve ustanove, ali će svaki direktor koji će se ubuduće baviti samo osnovnom delatnošću ustanova, ponaosob i dalje odgovarati za funkcionisanje ustanove kojom rukovodi. Svaka ustanova kulture na teritoriji grada će zadržati svoj pravni legitimitet, pojasnio je Bjeletić, dok će odgovorno lice za funkcionisanje buduće zajedničke službe, snositi direkor ustanove “Koraci“. Zakonske obaveze prema kulturnim poslenicima iznose oko 60% budžetskih sredstava grada Kragujevca namenjenih za kulturu, što podrazumeva plate, troškove prevoza, osiguranja, dok se oko 15,5% izdvaja za programske aktivnosti.

Postavlja se pitanje racionalnosti takvog koncepta funkcionisanja, kaže Bjeletić i dodaje da će zajednička služba u kojoj će raditi administrativni radnici objediniti poslove knjiženja, finansijskih transakcija i javnih nabavki svih ustanova, što će nam omogućiti da otklonimo uočene probleme u funkcionisanju ustanova. Ustanove kulture će i dalje imati samostalnost u trošenju sopstvenih sredstava.

Član Gradskog veća za kulturu je kazao da je u ustanovama nasleđen nesrazmeran broj kulturnih poslenika koji se bavi usko stručnom delatnošću, u odnosu na zaposlene koji nemaju takvih obaveza u radu, zbog čega osnovna funkcija ustanova kulture nije u dovoljnoj meri bila ostvarena.

Mreža ustanova kulture se formira da bi se unapredio rad i način funkcionisanja kulture, stvore uslovi da se projekti i programi u oblasti kulture finansiraju u većem obimu, dodatno angažuju stručni kadrovi koji nedostaju, a to će doprineti da ustanove i njihove aktivnosti postanu vidljivije na kulturnoj sceni u zemlji i inostranstvu. Problemi koji se susreću u praksi proističu upravo iz nedovoljnog ostvarivanja ovih funkcija.

Iako smo u protekle tri godine uložili značajno veća sredstva u oblasti kulture, neke od ideja nismo mogli da realizujemo zbog nedostatka finansijskih sredstava. Verujem da će donošenjem ovakve odluke, u dogovoru sa direktorima ustanova kulture u Kragujevcu, i one biti ostvarene.

1 komentar

Odgovorite