Miši Janketiću uručena Statueta Joakim Vujić

- -
0

Statueta Joakim Vujić koja se od 1985. dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, uručena je sinoć, glumcu Mihailu Miši Janketiću na svečanosti koja je održana u Knjaževsko-srpskom teatru povodom Dan teatra u Kragujevcu.

“Njegova glumačka ličnost obogatila je pozorišnu, filmsku i TV scenu Srbije i bivše Jugoslavije proteklih decenija“, navedeno je, između ostalog, u obrazloženju žirija za dodelu nagrade Statueta “Joakim Vujuć“.

Glumac Mihailo Miša Janketić rekao je novinarima uoči dodele priznanja da su mu sve nagrade koje je dobio značajne, ali da su mu ove, koje se dodeljuju pred kraj karijere, “izuzetna satisfakcija i dokaz da si bio dobar i svrsishodan“.

“Nagrade su veoma korisne, znate. Ja volim da kažem kako su nagrade najkaloričnija hrana za sujetu. Nahraniš sujetu nagradama, uspavaš je, a ti osvaneš kao slobodan čovek koji može da se uputi ka spoznaji nekih pravih vrednota, ne ometa, jer sujeta zna za stvaraoca da bude vrlo pogubna“, rekao je Janketić.

Prsten sa likom Joakima Vujića uručen je glumcu iz Kragujevca Bratislavu Slavkoviću Keši, za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu.

Medaljonom sa likom Joakima Vujića nagrađena je kompanija “Prizma“ iz Kragujevca za višedecenijsko aktivno učešće u produkciji i imidžu kragujevačkog teatra.

Godišnja nagrada pozorišta u Kragujevcu dodeljena je glumici kragujevačkog pozorišta Sanji Matejić za ulogu Sonje Aleksandrovne u predstavi “Ujka Vanja“ Antona Pavloviča Čehova u režiji Jovana Grujića.

Ista nagrada pripala je i i zaposlenima u pozorištu Saši Đorđeviću i Snežani Nedeljković za izuzetnu posvećenost poslu i rezultate u protekloj godini.

Član Gradskog veća za kulturu, Miljan Bjeletić čestitao je Dan teatra, upravi i zaposlenima Knjaževsko-srpskog teatra i podsetio na značaj ove institucije koja je umnogome odredila tok razvoja i sudbinu grada, u svojoj skoro dva veka dugoj tradiciji.

Sretenje, svake godine u našem gradu, otvara veliki prostor i vreme.U godini kada obeležavamo značajan jubilej – 200 godina od proglašenja Kragujevca za prvu prestonicu moderne Srbije, pozorište je samo jedna od institucija koja je zauvek promenila tok našeg grada i  odredila sudbinu turske kasabe. Misija pozorišta je začeta 1835. godine, na današnji dan, kada je upriličena prva predstava u porti Stare crkve, nakon zasedanja Sretenjske skupštine, pod nazivom “Fernando i Jarika“. Kako je tvorac te predstave govorio tada, “potrebne su nam knjige i teatar, a ne puške“ – istakao je Bjeletić.

Povodom Dana teatra u Galeriji Joakim izveden je umetnički program “Teatar! Teatar treba činiti!“ u kojem su učestvovali glumci Knjaževsko-srpskog teatra i Gradski kamerni hor Šlezinger.

Na Velikoj sceni izvedena je predstava “Bašta sljezove boje“ Branka Ćopića u režiji Marka Misirače.

Nema komentara

Odgovorite