Metak Siniše Tucića sutra u SKC-u

- -
0

Sutra će u Galeriji SKC biti predstavljena zbirka pesama Metak novosadskog pesnika Siniše Tucića. O knjizi će govoriti Bojan Samson, pesnik i kritičar. Početak promocije je u 19 sati.

Siniša Tucić rođen je 22. februara 1978. godine u Novom Sadu. Ovo mu je četvrta zbirka pesama, do sada je objavio: “Betonska koma” (1996), “Krvava sisa” (2001) i Nove domovine (2007). Jedan je od priređivača zbornika nove novosadske poezije “Nešto je u igri”.

Tokom devedesetih delovao je u okviru umetničke grupe “Magnet”, koja je bila poznata po tome što se u svojim umetničkim performansima angažovala protiv tadašnjeg režima.

Bavi se scenskim izvođenjem, a poetske performanse izvodi sa “Alice in Wondreband”.

Živi u Novom Sadu.

Iz pogovora:
Nešto uporniji tumač sigurno će moći da sastavi priču od elemenata koji su mu dati u pesmama Siniše Tucića. No, i za tu priču mora biti važan utisak koji će posle čitanja tih pesama imati i manje uporan čitalac. Kad sklopi knjigu, ovaj potonji će se zapitati da li nam gradovi zaista izgledaju onako kako nam to pesnik predstavlja? hoće li deca koja dolaze posle nas živeti u njima kao mi i zašto nismo izvukli krajnje pouke iz tragičnih iskustava dvadesetog veka? konačno, šta nama danas znači avangardno i modernističko pesničko nasleđe iz druge polovine prošlog stoleća suočeno sa groznim događajima kojima smo svedočili u njegovoj poslednjoj deceniji? Ako je odgovor na poslednje pitanje u nizu: ništa – a sva je prilika da jeste – moramo se onda zapitati zašto je to tako. Tu onda započinje priča kojom se bavi tumač iz prve rečenice, sledeći preciznu putanju “Metka” – preciznu, dakle, na onaj način na koji dobra poezija i treba jedino da bude precizna.

Nema komentara

Odgovorite