Kragujevački pesnik dobitnik nagrade „Odzivi Filipu Višnjiću”

- -
0

jaglicicTradicionalna Nagrada „Odzivi Filipu Višnjiću” koja se dodeljuje tradicionalno već 18 godina za savremeno rodoljubivo pesništvo na Dan državnost Srbije 15. februar u znamenitoj Marićevića jaruzi u Orašcu pripala je kragujevačkom pesniku Vladimiru Jagličiću.

Žirijem za dodelu nagrade predsedavao je akademik Matija Bećković, a povodom nagrade objavljena je Jagličićeva zbirka pesama pod nazivom „Stub“.

Biografija:

Vladimir Jagličić (Kragujevac, 4. novembar 1961) je srpski pesnik, prevodilac, prozaist, književni kritičar. Osnovnu školu završio je u Gornjoj Sabanti, a Gimnaziju i Pravni fakultet u Kragujevcu, u kome živi od 1975.

Prve pesme objavio je 1981. godine u jednom studentskom zborniku. Uređivao je nekoliko listova i časopisa (Pogledi, Šumadija, Književne novine, Znamen, Koraci, Lipar) i bio reporter kragujevačkog lista Svetlost.

Objavio je više od 20 zbirki pesama, sastavljač je antologija, objavio je i više od 300 kratkih priča, tri tomana, sa ruskog jezika preveo je četrdesetak romana, a prevodi i sa engleskog, francuskog i nemačkog.

Dobitnik je na desetine književnih nagrada.

Zbog svega navedenog, čini se da u srpskoj književnosti nije poznat onoliko koliko bi po veličini svog rada trebao da bude.

foto: politika.rs

 

Nema komentara

Odgovorite