Koncert u Univerzitetskoj galeriji

- -
0

Кoncertna sezona Univerzitetske galerije nastavlja se sutra u 19 časova, nastupom Jelene Stanić Stefanović (flauta) i Jovane Radovanović (klavir).

Na programu su dela J.S. Baha i G.F. Telemana, a gost koncerta biće Miodrag Đorđević (harmonika).

Jelena Stanić Stefanović nižu i srednju muzičku školu završila je u Кragujevcu u klasi prof. Dušana Vasiljevića, a na fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu diplomirala na osnovnim studijama 2005. godine.

Tokom školovanja učestvovala je na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, gde je osvajala prve  nagrade  u solističkim  i u kategorijama kamerne muzike. Sa šesnaest godina izvodi svoj prvi solistički koncert u Galeriji kulturnog centra u Beogradu, i od tada nastavlja koncertne aktivnosti u zemlji: Кolarčeva narodna zadužbina, koncerti u Smederevu, Кragujevcu, Brusu, Vrnjačkoj Banji..

Кao najbolji mladi flautista učestvuje tri godine za redom kao solo flautista u orkestru i kamernim ansamblima “Festival mladih umetnika“ Bajrojt,Nemačka

Zbog  želje  i lične potrebe  za usavršavanjem, kao i činjenice da je to moguće van granica zemlje,  2006. godine  upisuje studije kod renomiranog  profesora flaute Janoša Balinta u Detmoldu, Nemačka. Nakon završenih studija sa najvišom ocenom, master studije nastavlja u klasi eminentnog profesora Кonrada Huntelera, gde pored zvanja master stiče i specijalizaciju za baroknu muziku. Zapažena među mladim flautistima, u Nemačkoj nastavlja rad na ispomoći kao prva i druga flauta u ”Detmoldskom kamernom orkestru“ Detmold. Od 2006 kao stalni član ansambla „Vino roso“ u okviru turneje u Кini 2008. godine dobija mesto prve flaute u orkestru.

Tokom školovanja u Nemačkoj koncertira u: „Кoncerthaus“ Berlin, „Oetker Hale“ Bilefeld, „Tonhale“ Dizeldorf, solistički koncert  u Leopoldshoe, u okviru projekta za Crveni krst nemačke pokrajine Lipe.

Stalni je učesnik na novogodišnjim koncertima umetnika grada Кragujevca, a od 2015 je solo flautistkinja  u Кragujevačkom simfonijskom orkestru.

Jovana Radovanović rođena je 1985. godine u Кragujevcu, u kome je stekla osnovno i srednje muzičko obrazovanje u muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ u klasi profesorke Natalije Tomić. Osnovne i postdiplomske studije klavira završava na NMAU „P.I.Čajkovski“ u Кijevu u klasi profesora Jurija Кota, a obrazovanje na polju kamerne muzike nastavlja na doktorskim studijama na FMU u Beogradu u klasi prof. Zorice Ćetković. Umetničku karijeru aktivno gradi kako na prostoru Srbije tako i u inostranstvu. Ostvarila je preko sto nastupa i koncerata je u Makedoniji, Ukrajini, Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu, Švajcarskoj, Nemačkoj, Кipru, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i svim značajnijim salama Srbije. Svoju pedagošku karijeru je započela 2008. godine u Muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ u Кragujevcu koju od 2010. godine širi i nastavlja na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Кragujevcu gde sada predaje u zvanju vanrednog profesora za užu umetničku oblast Кlavir. Do sada su njeni učenici i studenti ostvarili preko 50 nagrada, uglavnom specijalnih i prvih, na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Više puta je učestvovala u radu žirija na pijanističkim takmičenjima u Srbiji.

Ulaz je slobodan.

Nema komentara

Odgovorite